Przepisy z wanilią
Kolorem zielonym zaznaczono wanilia
Ciasto biszkoptowe:
400g mąki
250g masła
250g cukru pudru
4 jaja
1 łyżeczka cukru waniliowego
15g proszku do pieczenia
Inne:
700g owoców (wiśnie, śliwki, morele, jabłka, gruszki)
tłuszcz i mąka do formy
cukier waniliowy i cynamon do posypania
50dag mąki
3dag drożdży
3 łyżki cukru
niepełna szklanka mleka
4 jajka
10dag masła
cukier waniliowy
Nadzienie:
30dag tłustego twarogu
2 żółtka
1 białko
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 łyżki rodzynek
cukier waniliowy
40dag bezów
2 szklanki słodkiej śmietanki (18 proc.)
2 torebki cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
sok z 1/4 cytryny
1 puszka ananasa
2 pomarańcze
6 mandarynek
1 kiwi
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
150–200g dyni melonowej (zabarwionej pomarańczowo)
1 duże jabłko lub 2 mniejsze
3 łyżeczki cukru
sok z cytryny
cynamon lub wanilia
dojrzała gruszka
świeże owoce do przybrania
Ciasto biszkoptowe:
6 jaj
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru waniliowego
Krem:
300g masła
200g cukru
50g kakao
6 jaj
aromat waniliowy
Glazura z karmelu:
100g cukru
50g masła
150ml wody
3kg śliwek
1kg cukru
3 cukry waniliowe (około 32 gramy)
od 10 do 25 dkg gorzkiego kakao dobrej jakości
2 szklanki mąki
półtorej szklanki cukru
5 jaj
pół kostki masła lub margaryny
3 łyżki oleju
4 łyżki kakao
łyżka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
gruszki surowe lub z kompotu
25dag przecieru truskawkowego
15dag czarnych jagód
1 litr kefiru
8-10dag cukru
cukier waniliowy
grzanki
6 pomarańczy
1,5kg cukru
750ml wody
sok z połowy cytryny
1 łyżka startej wanilii
3kg śliwek
30dag cukru
1,5 litra octu winnego
3 goździki
12 ziaren pieprzu, laska wanilii
2 liście laurowe
100 ml. - słodkiej śmietanki
10dag - miodu
20dag bakalii - ew. cukier puder do smaku
pół laski wanilii
15dag - zmielonej pszenicy
5 jaj
12,5dag mąki
250ml mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
5dag rodzynków
5dag suszonych śliwek bez pestek
5dag suszonych moreli
100ml likieru pomarańczowego
1/8 łyżeczki soli
masło do smarowania blachy
cukier do posypania
pół łyżeczki drobno pokrojonej wanilii do posypania