Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
100 g miąższu dyni, pokrojonego w kostkę
60 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
1 laska wanilii
150 g cukru
120 g masła
2 jaja
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina sproszkowanego ziela angielskiego
szczypta startej gałki muszkatołowej
szczypta soli
100 g rodzynek
Do dekoracji:
1 żółtko
połówki orzechów włoskich
Dynię gotować około 20 min w osolonej wodzie. Rozgrzać piekarnik do 200°C, przygotować dużą blachę do pieczenia i nasmarować ją tłuszczem. Wyskrobać miąższ z wanilii.
W dużej misce utrzeć masło z cukrem, dodać ugotowaną dynię, wanilię i roztrzepane jaja, wszystko razem wymieszać na gładką masę.
Mąkę, proszek do pieczenia, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i sól wsypać do drugiej miski i dokładnie wymieszać. Następnie powoli wsypywać do miski z masą dyniową, ciągle mieszając. Na koniec dodać do ciasta orzechy i rodzynki.
Nałożyć ciasto do szprycy (o niezbyt małym otworze), wyciskać małe placuszki na blachę do pieczenia. Wsunąć na środkową półkę piekarnika, piec ok. 15 min, aż nabiorą złocistobrązowego koloru. Przed pieczeniem można każde ciasteczko posmarować roztrzepanym żółtkiem i ozdobić połówką orzecha – będą wtedy ładniej wyglądały i zyskają na aromacie.
Ten przepis pochodzi z Pueblo Tesuque. Przepisy Indian Pueblo na ciasta i desery są do siebie bardzo podobne: podstawowe składniki to dynia, kukurydza i piniole.
Czudu z dynią i orzechami (po dagestańsku)
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
500 g mąki
400 g dyni
1/4 szklanki wyłuskanych orzechów
100 g masła
1 łyżka oliwy
1 łyżka cukru
sól
Kruche ciasteczka z płatków jaglanych
Forma potrawy: Ciasta
150g mąki
1 łyżeczka proszku od pieczenia
150g masła
100g cukru drobnego
1 jajko
200g płatków jaglanych
50g płatków migdałowych
cukier waniliowy do smaku
Forma potrawy: Ciasta
36 dag mąki
28 dag masła lub margaryny
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 jajka
szczypta soli
cukier puder
orzechy
Ciasteczka z daktyli i kaszy manny
Forma potrawy: Ciasta, Inne potrawy
225 g daktyli
50 g masła
125 g kaszy manny