MENU
ZWIŃ MENU

Ciasteczka z dynią i orzechami

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

100 g miąższu dyni, pokrojonego w kostkę
60 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
1 laska wanilii
150 g cukru
120 g masła
2 jaja
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina sproszkowanego ziela angielskiego
szczypta startej gałki muszkatołowej
szczypta soli
100 g rodzynek

Do dekoracji:
1 żółtko
połówki orzechów włoskich

Przyrządzanie

Dynię gotować około 20 min w osolonej wodzie. Rozgrzać piekarnik do 200°C, przygotować dużą blachę do pieczenia i nasmarować ją tłuszczem. Wyskrobać miąższ z wanilii.

W dużej misce utrzeć masło z cukrem, dodać ugotowaną dynię, wanilię i roztrzepane jaja, wszystko razem wymieszać na gładką masę.

Mąkę, proszek do pieczenia, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i sól wsypać do drugiej miski i dokładnie wymieszać. Następnie powoli wsypywać do miski z masą dyniową, ciągle mieszając. Na koniec dodać do ciasta orzechy i rodzynki.

Nałożyć ciasto do szprycy (o niezbyt małym otworze), wyciskać małe placuszki na blachę do pieczenia. Wsunąć na środkową półkę piekarnika, piec ok. 15 min, aż nabiorą złocistobrązowego koloru. Przed pieczeniem można każde ciasteczko posmarować roztrzepanym żółtkiem i ozdobić połówką orzecha – będą wtedy ładniej wyglądały i zyskają na aromacie.

Ten przepis pochodzi z Pueblo Tesuque. Przepisy Indian Pueblo na ciasta i desery są do siebie bardzo podobne: podstawowe składniki to dynia, kukurydza i piniole.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Czudu z dynią i orzechami (po dagestańsku)

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje

500 g mąki
400 g dyni
1/4 szklanki wyłuskanych orzechów
100 g masła
1 łyżka oliwy
1 łyżka cukru
sól

Kruche ciasteczka z płatków jaglanych

Forma potrawy: Ciasta

150g mąki
1 łyżeczka proszku od pieczenia
150g masła
100g cukru drobnego
1 jajko
200g płatków jaglanych
50g płatków migdałowych
cukier waniliowy do smaku

Słoneczka

Forma potrawy: Ciasta

36 dag mąki
28 dag masła lub margaryny
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 jajka
szczypta soli
cukier puder
orzechy

Ciasteczka z daktyli i kaszy manny

Forma potrawy: Ciasta, Inne potrawy

225 g daktyli
50 g masła
125 g kaszy manny