Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
1 kg dyni
3 pomarańcze
3 laski wanilii
50 ml soku z cytryny
500 g cukru żelującego
Dynię obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Odważyć 750 g. Pomarańcze wyszorować, spłukać gorącą wodą, wytrzeć do sucha, ściąć trochę skórki bez białej warstwy i pokroić w cieniutkie paseczki.
Następnie obrać pomarańcze całkowicie, wykroić miąższ spomiędzy błonek, z resztek wycisnąć sok. laski wanilii przeciąć wzdłuż, wyskrobać miąższ.
Dynię, miąższ pomarańczy, sok z pomarańczy i cytryny doprowadzić w szerokim rondlu do wrzenia, gotować na małym ogniu mieszając przez 15 min.
Dodać cukier żelujący (1:2), wszystko razem zagotować. Mieszając energicznie gotować na dość silnym ogniu przez 4 min. Dodać miąższ wanilii i skórkę z pomarańczy.
Konfiturę odszumować i nałożyć do gorących słoików.
Zamknąć, postawić do góry dnem do ostygnięcia.
Forma potrawy: Przetwory
Konfitura z winogron i orzechów
Forma potrawy: Desery, Przetwory
2 kg czarnych winogron
2 paczki cukru waniliowego
0,5 kg cukru kryształ
25 dag orzechów włoskich
5 goździków
laska cynamonu
torebka cukru pudru
szklanka wody
Forma potrawy: Przetwory
dojrzałe banany
miąższ dyni
cukier