MENU
ZWIŃ MENU

Konfitura dyniowo-waniliowa

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

1 kg dyni
3 pomarańcze
3 laski wanilii
50 ml soku z cytryny
500 g cukru żelującego

Przyrządzanie

Dynię obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Odważyć 750 g. Pomarańcze wyszorować, spłukać gorącą wodą, wytrzeć do sucha, ściąć trochę skórki bez białej warstwy i pokroić w cieniutkie paseczki.

Następnie obrać pomarańcze całkowicie, wykroić miąższ spomiędzy błonek, z resztek wycisnąć sok. laski wanilii przeciąć wzdłuż, wyskrobać miąższ.

Dynię, miąższ pomarańczy, sok z pomarańczy i cytryny doprowadzić w szerokim rondlu do wrzenia, gotować na małym ogniu mieszając przez 15 min.

Dodać cukier żelujący (1:2), wszystko razem zagotować. Mieszając energicznie gotować na dość silnym ogniu przez 4 min. Dodać miąższ wanilii i skórkę z pomarańczy.

Konfiturę odszumować i nałożyć do gorących słoików.

Zamknąć, postawić do góry dnem do ostygnięcia.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Konfitura z pomarańczy

Forma potrawy: Przetwory

1 kg pomarańczy
750 g cukru

Konfitura prababci z dyni

Forma potrawy: Przetwory

dynia
sok z cytryny
kieliszek araku
2 funty cukru

Konfitura z winogron i orzechów

Forma potrawy: Desery, Przetwory

2 kg czarnych winogron
2 paczki cukru waniliowego
0,5 kg cukru kryształ
25 dag orzechów włoskich
5 goździków
laska cynamonu
torebka cukru pudru
szklanka wody
 

Marmolada dyniowo-bananowa

Forma potrawy: Przetwory

dojrzałe banany
miąższ dyni
cukier