Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska
6 dag cukru pudru
4 żółtka
25 dag suszonych moreli
pół paczki cukru waniliowego
2 szklanki mleka
5 dag cukru
Wymyte morele namoczyć w gorącej wodzie i zostawić na noc.
Po tym czasie dodać cukier i ugotować w tej samej wodzie.
Wyjąć morele i przetrzeć przez sito.
Przygotować krem: żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym - stale mieszając.
Postawić miskę z masą na naczyniu z gotującą się wodą i ubijać na parze do zgęstnienia.
Zdjąć miskę z naczynia. Ostudzić mieszając, nie dopuszczająć do powstania na powierzchni kremu kożucha.
Połączyć krem z utartymi morelami.
Włożyć do salaterek i oziębić w lodówce.
Forma potrawy: Zupy
25 dag suszonych śliwek
10 dag suszonych jabłek
10 dag suszonych gruszek
10 dag rodzynek
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
pół szklanki gęstej śmietany
500 g dyni Hokkaido pokrojonej w kostkę
150 g suszonych moreli
200 ml soku jabłkowego
szczypta cynamonu
szczypta mielonych goździków
szczypta sproszkowanego kardamonu
2 łyżeczki miodu
200 ml śmietany
50 g płatków migdałowych
Forma potrawy: Desery
750 g dojrzałej dyni
200 g suszonych moreli
1 szklanka soku jabłkowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
po 1/2 łyżeczki mielonych goździków i cynamonu
1 łyżka miodu
Chutney z dyni, moreli i rodzynek
Forma potrawy: Sosy, Przetwory
1 kg miąższu dyni pokrojonego w drobną kostkę
2 drobno posiekane cebule
200 g suszonych moreli pokrojonych na małe kawałki
kawałek świeżego kłącza imbiru, drobno posiekanego
250 g rodzynek sułtanek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 kawałek cynamonu
1 goździk
250 g cukru trzcinowego
70 ml octu winnego