cojemy.pl > Napoje > Nalewka z czereśni na rumie

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania główne bez ziemniaków, pomidorów i kapusty

Nalewka z czereśni na rumie

Formy potrawy: drink lub koktajl alkoholowy, napój, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

kg czereśni
25dag cukru
pół laski wanilii
kilka goździków
0,5 litra rumu

Przyrządzanie

Czereśnie należy wyczyścić, usunąć ogonki i wydrylować. Następnie włożyć do przygotowanego słoja. Wsypać cukier, dodać około 5-6 goździków i wanilię.
Zalać rumem, wymieszać, zamknąć słój. Ostawic na 6 miesięcy w chłodne i ciemne miejce.
Po tym czasie zlać nalewke do butelki.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Czereśnie, Goździk, goździki, Rum, Wanilia

Podobne przepisy

Czereśnie kandyzowane

Forma potrawy: Przetwór
1kg czereśni
1kg cukru
pół łyżeczki kwasu cytrynowego
lub 2 łyżki soku z cytryny
» zobacz przepis

Marynowane czereśnie

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
250ml wina białego wytrawnego
cynamon
czereśnie z ogonkami (jasne)
3-4 łyżki miodu
400g cukru
5 szt. goździków
5 szt. ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
125ml octu winnego 6%
» zobacz przepis

Przetwór z czereśni na ostro

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
1kg jasnych czereśni
 
Zalewa:
0,5 szkl. białego wytrawnego wina
0,25 szkl. białego octu winnego
2 łyżki miodu
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
3 goździki
2 cm kory cynamonowej
6 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1 szklanka cukru
0,5 łyżeczki soli
» zobacz przepis

Ciasto z czereśniami

Forma potrawy: Ciasto
0,5kg ciemnych czereśni
12,5 dkg cukru
2dag masła
3 jajka
6dag mąki
20ml mleka
cukier puder
sól
» zobacz przepis

Mus z moreli i czereśni

Forma potrawy: Deser
500g moreli
200g czereśni
100g cukru
1/2 laski wanilii
1/2 laski cynamonu
3 plastry cytryny
1/4 l białego wina
wiórki z czekolady (najlepiej gorzkiej)
1/4 l śmietany-kremówki (niekoniecznie)
» zobacz przepis

Dżem z czereśni i grejpfruta

Forma potrawy: Przetwór
750g czereśni
1 średni grejpfrut
kg cukru żelującego
» zobacz przepis

Konfitury z czereśni i malin

Forma potrawy: Przetwór
50dag malin
50dag czereśni
1/4 l soku z czerwonych porzeczek lub sok z cytryny
50dag cukru żelującego
» zobacz przepis

Kotlety ze śledzi

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
kilogram świeżych śledzi
20dag tartej bułki
2 jajka
2 cebule
2 łyżki śmietany
0,5 szklanki oleju
sól
 
do podania:
ziemniaki
» zobacz przepis

Orientalna sałatka owocowa

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
3 kiwi
1 mango
2 banany
1 grejpfrut czerwony
100g winogron bezpestkowych
4 plastry ananasa z puszki
1 puszka mandarynek
1 puszka litchis (owoc z Chin i Indii)
10 czereśni bez pestek
1 łyżka soku cytrynowego
sok z 2 pomarańcz
1 kawałek imbiru kandyzowanego
75ml ginu
kilka gałązek świeżej mięty
» zobacz przepis

Hache wołowe

Forma potrawy: Danie główne
1200g wołowiny z kością
2 listki laurowe
40dag warzyw mieszanych (marchew, seler, pietruszka, por)
10dag cebuli
sól, pieprz
4 łyżki posiekanej zieleniny
1 białko
» zobacz przepis

Paprykarz wołowy

Forma potrawy: Danie główne
50dag mięsa wołowego
sól, pieprz
papryka
2 łyżki mąki
1 łyżka oleju
1 łyżka smalcu lub margaryny
1 cebula
1/2 szklanki śmietany
» zobacz przepis

Makaron z salami

Forma potrawy: Kolacja, Przekąska lub przystawka
225g makaronu błyskawicznego
sól
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, pokrojona w plastry
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i pokrojonej w krążki
225g salami, pokrojonego w paseczki
2 łyżki posiekanej, zielonej pietruszki
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do podania:
starty ser parmezan
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.