Formy potrawy: Napoje, Drinki i koktajle alkoholowe, potrawa wegetariańska
kg czereśni
25 dag cukru
pół laski wanilii
kilka goździków
0,5 litra rumu
Czereśnie należy wyczyścić, usunąć ogonki i wydrylować. Następnie włożyć do przygotowanego słoja. Wsypać cukier, dodać około 5-6 goździków i wanilię.
Zalać rumem, wymieszać, zamknąć słój. Ostawic na 6 miesięcy w chłodne i ciemne miejce.
Po tym czasie zlać nalewke do butelki.
Forma potrawy: Przetwory
50 dag malin
50 dag czereśni
1/4 l soku z czerwonych porzeczek lub sok z cytryny
50 dag cukru żelującego
Forma potrawy: Przetwory
750g czereśni
1 średni grejpfrut
kg cukru żelującego
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
1 kg jasnych czereśni
Zalewa:
0,5 szkl. białego wytrawnego wina
0,25 szkl. białego octu winnego
2 łyżki miodu
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
3 goździki
2 cm kory cynamonowej
6 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1 szklanka cukru
0,5 łyżeczki soli
Forma potrawy: Desery
połowa arbuza
owoc granatu
ok. 250 ml lodów śmietankowych
5 dag rodzynek
po łyżce łuskanych pistacji i migdałów
kieliszek rumu