Przepisy z solą kuchenną
Kolorem zielonym zaznaczono sól kuchenna
1kg pomidorów
tłuszcz
15dag mąki
2 jaja
mleko
sól, pieprz
600g małych cukini
1 litr mleka
0,5 l bulionu z kury
3 łyżki masła
1 mała cebula
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżka drobno pokrojonej kolendry lub zielonej pietruszki
sól
1 świeży ogórek
1 1/2 szklanki naturalnego jogurtu
1 1/2 szklanki mleka
sok z cytryny
sól do smaku
biały pieprz
kilka liści mięty
łyżka koperku
Składniki na 2 litry sosu:
1,5kg pomidorów
2 papryki czerwona i zielona
nieduża papryczka chili
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka jarzynki (vegety)
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki octu
2 łyżki cukru
3 łyżki oliwy
Na 4 porcje:
80dag ziemniaków
2 średnie kalarepki
1/4 l rosołu
5dag masła lub margaryny
3dag mąki
1/4 l mleka
10dag topionego serka o smaku śmietankowym
sól
tarta gałka muszkatołowa
25dag schabu
5dag żółtego sera (najlepie goudy)
natka pietruszki do dekoracji
75dag boczniaków
seler
3 cebule
3 marchewki
2 pietruszki
puszka zielonego groszku
czubata łyżka mąki kartoflanej
kawałek (4-5 cm) świeżego korzenia imbiru lub 1-2 łyżek sproszkowanego
2 litry bulionu drobiowego (może być z kostki)
sos sojowy
natka pietruszki
sól
pieprz
oliwa lub olej do smażenia
50dag świeżych pieczarek
6-8 papryk
20dag mięsa mielonego wołowego
3 łyżki przecieru pomidorowego
pół puszki kukurydzy
4 łyżki posiekanej pietruszki
1 szklanka ryżu
4 łyżki oleju
sól, pieprz
1 cebula
1 szklanka bulionu
słoik pieczarek w zalewie naturalnej
4 filety z piersi indyka
4 łyżki oleju
pęczek zielonej pietruszki
4 plastry ananasa
4 plastry żółtego sera
1 jajko
tarta bułka, sól, pieprz
1 słoik pieczarek w zalewie naturalnej
2 duże plastry szynki
2 duże jabłka winne
3 ogórki kwaszone
10 czarnych oliwek
1 mały słoik majonezu
sok z połówki cytryny
sól, pieprz
1 słoik pieczarek w zalewie naturalnej
50dag brokułów
1 świeży ogórek
1 czerwona papryka
2 czerwone cebule
2 jajka na twardo
3 łyżki majonezu
5 śliwek suszonych
sól, pieprz
15dag pieczarek
2 duże ziemniaki
1 duża cebula
2 łyżki masła
4 łyżki mąki
400ml rosołu
3 łyżki śmietany
kminek, sól, pieprz biały
natka pietruszki
Do dekoracji:
szczypiorek
4 rogaliki francuskie
25g masła
1/4 cebuli
1 ząbek czosnku
4 pieczarki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
200g sera camembert
pieprz
sól