Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, potrawa wegetariańska
1 kg pomidorów
tłuszcz
15 dag mąki
2 jaja
mleko
sól, pieprz
Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w dość grube plastry, posypać przyprawami i pozostawić na 30 min.
Jaja umyć, wybić ze skorupek do miksera razem z przesianą mąką i mlekiem w takiej ilości aby powstało dość gęste ciasto, włączyć mikser na 30 sek, doprawić.
Pomidory zanurzać w przygotowanym cieście, kłaść na silnie rozgrzany tłuszcz i usmażyć z obu stron.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Ciasta
3 pomidory
olej do smażenia
sól, pieprz
ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
1 jajo
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
10 g drożdży
60 ml śmietany kremowej
65 ml letniej wody
200 g mąki z orkiszu (lub pszennej)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki miodu
50 g masła
Nadzienie:
1 mała dynia
150 ml bulionu warzywnego
curry
3 pomidory
Polewa:
150 g śmietany kremówki
100 ml bitej śmietany
2 jaja
koncentrat bulionu warzywnego
sól ziołowa
pieprz do smaku
100 g startego ementalera
4 jabłka
1/4 l kwaśnego mleka
1/4 l śmietany
2 duże łyżki mąki
250 g masła lub margaryny
Forma potrawy: Ciasta, Inne potrawy
30 dag pieczarek
1/7 l piwa
2 jajka
24 dag mąki
2 dag oleju
10 dag tłuszczu
sól