Forma potrawy: Sosy, potrawa wegetariańska
Składniki na 2 litry sosu:
1,5 kg pomidorów
2 papryki czerwona i zielona
nieduża papryczka chili
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka jarzynki (vegety)
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki octu
2 łyżki cukru
3 łyżki oliwy
Pomidory sparzyć we wrzącej wodzie i obrać ze skórki, pokroić w kawałki.
Do pomidorów dodać pokrojoną cebulę, czosnek, paprykę w tym papryczkę chili i resztę przypraw.
Wszystko gotować 60 - 70 minut. Czym dłużej gotujemy tym sos staje się bardziej gęsty w miarę jak woda odparowuje.
Ugotowaną masę zmiksować blenderem do jednolitej masy i przetrzeć przez sito.
Wlać do słoiczków i pasteryzować 10-15 min. od momentu zagotowania wody.
Forma potrawy: Sałatki
Pomidor
Pół ogórka
Pół niedużej papryki czerwonej
Pieprz
Sól
Musztarda
Ocet winny
Olej
Steki z grilla z masłem ziołowym
Forma potrawy: Dania na grilla
4 steki z polędwicy wolowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka oleju
1 pomidor
4 małe liście sałaty
2 gałązki natki pietruszki
4 plasterki cytryny
2 dag masła ziołowego
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
2 szklanki makaronu
pół szklanki posiekanej cebuli
3 łyżki masła
pół szklanki posiekanych pieczarek
sparzony i obrany pomidor
4 łyżki startego żółtego sera
Forma potrawy: Sałatki
1 cukrowa sałata
2 marchewki
sparzony i obrany pomidor
1/2 łyżki posiekanych liści selera, zielonej pietruszki lub koperku
1/2 szklanki sosu vinaigrette
szklanka rozkruszonego twarogu