75dag boczniaków
seler
3 cebule
3 marchewki
2 pietruszki
puszka zielonego groszku
czubata łyżka mąki kartoflanej
kawałek (4-5 cm) świeżego korzenia imbiru lub 1-2 łyżek sproszkowanego
2 litry bulionu drobiowego (może być z kostki)
sos sojowy
natka pietruszki
sól
pieprz
oliwa lub olej do smażenia
Groszek osączyć. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pociąć w paseczki. Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w słupki i cienkie gwiazdki, a cebulę w plasterki. Podsmażyć cebulę na oliwie w rozgrzanym woku lub dużym rondlu, dodać grzyby i chwilkę razem smażyć, po czym przełożyć do dużego garnka. Dodać resztę warzyw, imbir, wlać bulion, przyprawić sosem sojowym i gotować 15 min, Zaciągnąć zupę mąką ziemniaczana rozprowadzoną kilkoma łyżkami zimnej wody, zagotować i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką.