Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska
75 dag boczniaków
seler
3 cebule
3 marchewki
2 pietruszki
puszka zielonego groszku
czubata łyżka mąki kartoflanej
kawałek (4-5 cm) świeżego korzenia imbiru lub 1-2 łyżek sproszkowanego
2 litry bulionu drobiowego (może być z kostki)
sos sojowy
natka pietruszki
sól
pieprz
oliwa lub olej do smażenia
Groszek osączyć. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pociąć w paseczki. Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w słupki i cienkie gwiazdki, a cebulę w plasterki.
Podsmażyć cebulę na oliwie w rozgrzanym woku lub dużym rondlu, dodać grzyby i chwilkę razem smażyć, po czym przełożyć do dużego garnka.
Dodać resztę warzyw, imbir, wlać bulion, przyprawić sosem sojowym i gotować 15 min, Zaciągnąć zupę mąką ziemniaczana rozprowadzoną kilkoma łyżkami zimnej wody, zagotować i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką.
Forma potrawy: Zupy
50 dag zielonego groszku
cebula
100 ml śmietany kremówki
litr bulionu z warzyw
natka
łyżka oleju
sól, pieprz
groszek ptysiowy
Forma potrawy: Zupy
1,5 litra wywaru z drobiu i warzyw
15 dag szynki wędzonej
2-3 żółtka
5 dag kaszy manny
zielenina
sól, pieprz
Forma potrawy: Zupy
1 litr wywaru z warzyw
4 duże pomidory
1 duża cebula
gałązka naci z selera
1 łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego
0,5 szkl. śmietany
1 łyżka mąki
sól
papryka
zielona pietruszka
Forma potrawy: Zupy
litr wywaru mięsnego lub z warzyw
3 jaja
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
3-4 łyżki stołowe parmezanu