Forma potrawy: Zupy, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 25 min.
600 g małych cukini
1 litr mleka
0,5 l bulionu z kury
3 łyżki masła
1 mała cebula
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżka drobno pokrojonej kolendry lub zielonej pietruszki
sól
Cukinie umyć, pokroić na kawałki, włożyć do garnka, zalać małą ilością wrzącej wody. Gotować pod przykryciem 5 min. Odcedzić i ostudzić.
Cukinie zmiksować z bulionem i mlekiem. Cebule obrać i zetrzeć na tarce o małych otworach.
W garnku rozgrzać masło, włożyć cebule, smażyć 2 min. Wlać zmiksowaną cukinię. Doprawić solą, pieprzem, przykryć i gotować na małym ogniu 5 min.
Zupę podawać w miseczkach posypaną świeżą, drobno pokrojoną kolendrą lub zieloną pietruszką.
W Meksyku zupę z cukini podaje się czasem w małych dyniach lub okrągłych kabaczkach przeciętych na pół i wydrążonych.
Forma potrawy: Dania główne, Desery
500 g cukini
150 g sera cheddar
70 g krakersów
100 g masła
1 jajo
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
masło do wysmarowania formy
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
2 kg cukini
300 g cebuli
3 łyżki oliwy
200 g tartej bułki
250 ml mleka
6 jaj
400 g szpinaku
30 g masła
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
kilka listków estragonu
masło do smarowania formy
listki świeżej mięty do przybrania
Forma potrawy: Dania główne
4 małe cukinie
200 g wieprzowiny lub baraniny
1 posiekana cebula
2 łyżki masła
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka pokrojonego koperku
1 jajo
200 ml bulionu
sól, pieprz
Forma potrawy: Zupy