cojemy.pl > Dania główne > Zapiekanka z mięsem

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania zawierające por, cebulę i boczek

Zapiekanka z mięsem

Formy potrawy: danie główne, zapiekane

Składniki potrawy

Na 4 porcje:
80dag ziemniaków
2 średnie kalarepki
1/4 l rosołu
5dag masła lub margaryny
3dag mąki
1/4 l mleka
10dag topionego serka o smaku śmietankowym
sól
tarta gałka muszkatołowa
25dag schabu
5dag żółtego sera (najlepie goudy)
natka pietruszki do dekoracji

Przyrządzanie

Ziemniaki umyć, gotować 15 minut w osolonej wodzie na średnim ogniu. Kalarepki obrać, opłukać pod bierzącą wodą, pokroić na cząstki. Rosół zagotować, do wrzątku włożyć kalarepki, gotować 5 minut na małym ogniu, odcedzić, dobrze osączyć na sitku, rosół zachować.

Masło rozgrzać, oprószyć mąką, krótko zasmażyć, nie przerywając mieszania. Powoli wlewać mleko i rosół, gotować 10 minut na małym ogniu. Dodać topiony ser, rozprowadzić. Sos selerowy przyprawić do smaku solą i tartą gałką muszkatołową.

Schab pokroić w cienkie plasterki. Ziemniaki odcedzić, osączyć, odstawić na kilka minut do przestygnięcia. Następnie obrać, pokroić w plasterki o grubości 1 cm. Formę żaroodporną o średnicy 26 cm posmarować tłuszczem, umieścić w niej ziemniaki, kalarepkę oraz plasterki schabu.

Składniki w formie równomiernie polać przygotowanym sosem selerowym. Posypać tartym serem żółtym. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 20 - 25 minut w temperaturze 200°C.

Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, drobniutko posiekać. Gotową zapiekankę posypać i udekorować natką.

Danie podawać na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Gałka muszkatołowa, Kalarepa, Margaryna, Masło, Mleko, Mąka pszenna (zwykła), Pietruszka, Rosół, Schab, Ser topiony, Ser żółty, Sól kuchenna, Wieprzowina, Ziemniaki

Podobne przepisy

Zapiekanka ziemniaczana warstwowa

Forma potrawy: Zapiekane
żółty ser
przyprawa oregano
przecier pomidorowy
przyprawa Delecta do mięs
sól
cebula
pół papryki
50 dkg ziemniaków
olej
musztarda
pieprz biały
ogórek surowy
nać pietruszki
schab
» zobacz przepis

Zapiekanka z pierogów

Forma potrawy: Inna potrawa, Zapiekane
2 torebki mrożonych pierogów z mięsem
25dag pieczarek
1 i 1/2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz
sok z cytryny
20dag sera żółtego
tłuszcz, bułka tarta do formy
» zobacz przepis

Zapiekanka z mięsem

Forma potrawy: Zapiekane
50dag ziemniaków
30dag mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
2 cebule
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej
2-3 łyżki parmezanu
2 szklanki śmietany
1 łyżka masła do wysmarowania formy
sól
pieprz
» zobacz przepis

Zapiekanka z dyni, migdałów i jaj

Forma potrawy: Zapiekane
400g obranej dyni
100g drobno zmielonych migdałów
100g świeżo startego parmezanu
6 jaj
60g miękkiego masła
sól
biały pieprz
» zobacz przepis

Zapiekanka z sera i wina

Forma potrawy: Zapiekane
10dag startego żółtego sera
1 i 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
6 kromek pszennego chleba
6 łyżek masła
roztarty ząbek czosnku
6 jaj
sól
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki wody z połowa kostki rosołowej

Do podania:
sałata
» zobacz przepis

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Forma potrawy: Zapiekane
1 1/2kg ziemniaków obranych i pokrajanych w cienkie plastry
1/4kg wędzonego boczku, usmażonego i pokrojonego na małe kawałki
2 średnie cebule
1/4kg masła
6 łyżek mąki
1 l gorącego mleka
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka ususzonej gorczycy
2 łyżki soli, pieprz
» zobacz przepis

Zapiekanka jabłkowa

Forma potrawy: Zapiekane
750dag jabłek lekko kwaśnych
3/4 l mleka
5 jajek
200g cukru pudru
łyżka masła
cynamon
goździki
» zobacz przepis

Zapiekanka wieprzowa

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie główne
1 cebula, posiekana
450g mięsa z wieprzowej kiełbasy
225g mrożonej marchewki w kostkach
1/2 łyżeczki suszonej szałwii
szczypta suszonego tymianku
100g malutkich poćwiartowanych pieczarek
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
150ml wytrawnego wina jabłkowego
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
120g błyskawicznych ziemniaków puree
50g stratego sera

Do przybrania:
plasterki pomidora
gałązka zielonej pietruszki
» zobacz przepis

Zapiekanka z makaronem i rybą

Forma potrawy: Zapiekane, Danie rybne, Danie główne
30dag filetów rybnych
kwasek cytrynowy albo ocet
sól
25dag makaronu
1/4 l sosu pomidorowego albo ketchupu
2 łyżki tartego sera
1 i 1/2 łyżki masła
» zobacz przepis

Zapiekanka z boczkiem

Forma potrawy: Śniadanie, Zapiekane
200g pieczarek
bagietka
150g chudego boczku lub bekonu
100g żółtego sera
1 łyżeczka sklarowanego masła
1/2 pęczka natki pietruszki
» zobacz przepis

Zapiekanka ziemniaczana wykwintna

Forma potrawy: Zapiekane
piersi z indyka
żółty ser
cebula
pół papryki
pomidor
50 dkg ziemniaków
 
olej
ocet winny
przyprawa oregano
przyprawa do grilla
sól
groszek konserwowy
» zobacz przepis

Mięso zapiekane z dynią (po dagestańsku)

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
500g dyni
300g mięsa mielonego
100g ryżu
3 łyżki masła
3 łyżki śmietany
2 łyżki przecieru pomidorowego
szczypta cynamonu
sól, pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.