Formy potrawy: Dania główne, Zapiekane, dla ilu osób: 4
Na 4 porcje:
80 dag ziemniaków
2 średnie kalarepki
1/4 l rosołu
5 dag masła lub margaryny
3 dag mąki
1/4 l mleka
10 dag topionego serka o smaku śmietankowym
sól
tarta gałka muszkatołowa
25 dag schabu
5 dag żółtego sera (najlepie goudy)
natka pietruszki do dekoracji
Ziemniaki umyć, gotować 15 minut w osolonej wodzie na średnim ogniu. Kalarepki obrać, opłukać pod bierzącą wodą, pokroić na cząstki. Rosół zagotować, do wrzątku włożyć kalarepki, gotować 5 minut na małym ogniu, odcedzić, dobrze osączyć na sitku, rosół zachować.
Masło rozgrzać, oprószyć mąką, krótko zasmażyć, nie przerywając mieszania. Powoli wlewać mleko i rosół, gotować 10 minut na małym ogniu. Dodać topiony ser, rozprowadzić. Sos selerowy przyprawić do smaku solą i tartą gałką muszkatołową.
Schab pokroić w cienkie plasterki. Ziemniaki odcedzić, osączyć, odstawić na kilka minut do przestygnięcia. Następnie obrać, pokroić w plasterki o grubości 1 cm. Formę żaroodporną o średnicy 26 cm posmarować tłuszczem, umieścić w niej ziemniaki, kalarepkę oraz plasterki schabu.
Składniki w formie równomiernie polać przygotowanym sosem selerowym. Posypać tartym serem żółtym. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 20 - 25 minut w temperaturze 200°C.
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, drobniutko posiekać. Gotową zapiekankę posypać i udekorować natką.
Danie podawać na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu.
Forma potrawy: Zapiekane
50 dag ziemniaków
30 dag mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
2 cebule
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej
2-3 łyżki parmezanu
2 szklanki śmietany
1 łyżka masła do wysmarowania formy
sól
pieprz
Forma potrawy: Zapiekane, Inne potrawy
2 torebki mrożonych pierogów z mięsem
25 dag pieczarek
1 i 1/2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz
sok z cytryny
20 dag sera żółtego
tłuszcz, bułka tarta do formy
Zapiekanka ziemniaczana warstwowa
Forma potrawy: Zapiekane
żółty ser
przyprawa oregano
przecier pomidorowy
przyprawa Delecta do mięs
sól
cebula
pół papryki
50 dkg ziemniaków
olej
musztarda
pieprz biały
ogórek surowy
nać pietruszki
schab
Mięso zapiekane z dynią (po dagestańsku)
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
500 g dyni
300 g mięsa mielonego
100 g ryżu
3 łyżki masła
3 łyżki śmietany
2 łyżki przecieru pomidorowego
szczypta cynamonu
sól, pieprz