Na 4 porcje:
80dag ziemniaków
2 średnie kalarepki
1/4 l rosołu
5dag masła lub margaryny
3dag mąki
1/4 l mleka
10dag topionego serka o smaku śmietankowym
sól
tarta gałka muszkatołowa
25dag schabu
5dag żółtego sera (najlepie goudy)
natka pietruszki do dekoracji
Ziemniaki umyć, gotować 15 minut w osolonej wodzie na średnim ogniu. Kalarepki obrać, opłukać pod bierzącą wodą, pokroić na cząstki. Rosół zagotować, do wrzątku włożyć kalarepki, gotować 5 minut na małym ogniu, odcedzić, dobrze osączyć na sitku, rosół zachować.
Masło rozgrzać, oprószyć mąką, krótko zasmażyć, nie przerywając mieszania. Powoli wlewać mleko i rosół, gotować 10 minut na małym ogniu. Dodać topiony ser, rozprowadzić. Sos selerowy przyprawić do smaku solą i tartą gałką muszkatołową.
Schab pokroić w cienkie plasterki. Ziemniaki odcedzić, osączyć, odstawić na kilka minut do przestygnięcia. Następnie obrać, pokroić w plasterki o grubości 1 cm. Formę żaroodporną o średnicy 26 cm posmarować tłuszczem, umieścić w niej ziemniaki, kalarepkę oraz plasterki schabu.
Składniki w formie równomiernie polać przygotowanym sosem selerowym. Posypać tartym serem żółtym. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 20 - 25 minut w temperaturze 200°C.
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, drobniutko posiekać. Gotową zapiekankę posypać i udekorować natką.
Danie podawać na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu.