Przepisy z przyprawami   
  
 
  
  
  
  Kolorem zielonym zaznaczono przyprawy 
  
  
    
      
      
      
      
      
        60dag kabaczka
5dag cebuli
3 ząbki czosnku
chili
sól 
4 łyżki posiekanej zieleniny z bazylią 
pół łyżki oleju
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        50dag zielonego groszku
cebula
100ml śmietany kremówki
litr bulionu z warzyw
natka
łyżka oleju
sól, pieprz 
groszek ptysiowy
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1250ml bulionu
2 marchewki
1 kalarepa
białe części 2 porów
1/2 selera
1/4 małej główki białej kapusty
1 główka salaty
50g świeżych liści szczawiu
2 łyżki zielonego groszku
50g masła
sól, cukier 
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        40dag fasoli
10dag tartej bułki
5dag cebuli
2 jaja
8-10dag tłuszczu
sól, pieprz 
zielenina
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1,5kg wieprzowiny
0,5kg fasoli
250ml soku pomidorowego
1 duża cebula
125ml oleju
1/2 pęczka siekanej zielonej pietruszki
sól, pieprz 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        pół gęsi
2 łyżki mąki
2 szklanki żuru
15dag boczku wędzonego
2 cebule
5 ząbków czosnku
łyżeczka majeranku 
tłuszcz do smażenia
łyżeczka soli 
Do podania:
ziemniaki
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        pół gęsi
2 łyżki miodu
duży seler
pół szklanki powideł śliwkowych
pół szklanki bulionu
sok z połowy cytryny
pół szklanki śmietany
tłuszcz do smażenia
pieprz i sól 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1 gęś (2,5 kg.)
25 dag. ryżu
15 dag. wątróbek drobiowych
3 łyżki masła
2 cebule
1 puszka przecieru pomidorowego
1 szklanka śmietany
1 łyżka koperku
sól 
pieprz 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        2 avocado
100ml wywaru mięsnego
1 łyżeczka żelatyny
80ml śmietanki kremowej
sok z 1 cytryny
4 duże krewetki
sól, pieprz 
Do przybrania:
zielona pietruszka, koperek
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        całe avocado ze skórką
liście sałaty
pomidor
sól, pieprz 
Do przybrania:
zielony ogórek
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1kg karpia
oliwa
mąka
200ml śmietany
200ml białego wytrawnego wina
4dag rodzynków
5dag tartego chrzanu
sól, pieprz 
sok z cytryny
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        50dag śledzi solonych
15dag cebuli
10dag korniszonów
natka pietruszki
10dag ketchupu 
50ml oliwy
czosnek
musztarda