MENU
ZWIŃ MENU

Wieprzowina duszona z fasolą

Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 1 godz. 20 min.

Składniki

1,5 kg wieprzowiny
0,5 kg fasoli
250 ml soku pomidorowego
1 duża cebula
125 ml oleju
1/2 pęczka siekanej zielonej pietruszki
sól, pieprz

Przyrządzanie

Mięso pokroić na nieduże kawałki. Cebule posiekać.

W rondlu rozgrzać olej, wrzucić mięso i cebule, smażyć aż się zrumienią. Oprószyć solą i pieprzem, dodać sok pomidorowy i dusić aż mięso będzie miękkie.

W oddzielnym naczyniu zagotować fasolę, odcedzić.

Do rondla z mięsem wlać 250 ml wody i wrzucić fasolę. Dusić razem do czasu aż woda zostanie wchłonięta, a sos będzie gęsty.

Podawać gorące, posypane zieloną pietruszką.

Potrawa należy do kuchni greckiej.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Udka kurczaka z fasolą i pyzami

Forma potrawy: Dania główne

6 udek z kurczaka
sól
pieprz
olej
2 duże marchewki
30 dag pyz
kawałek pora
20 dag fasoli

Selery wiejskim sposobem

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

3 lub 4 selery
2 pory
2 łyżki smalcu
2 łyżki masła
cebula
łyżka mąki
szklanka wody
2-3 liście selera
2 łodygi zielonej pietruszki
liść laurowy
sól
posiekana zielenina
 
Do podania z:
frytkiami lub fasolą

Duszona kukurydza

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy

 
kolba kukurydzy
sól
olej
4 pomidory
natka pietruszki
 

Karkówka duszona

Forma potrawy: Dania główne

0,5 kg karkówki bez kości
cebula
kostka bulionu
sól i pieprz
suszona bazylia