Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 1 godz. 20 min.
1,5 kg wieprzowiny
0,5 kg fasoli
250 ml soku pomidorowego
1 duża cebula
125 ml oleju
1/2 pęczka siekanej zielonej pietruszki
sól, pieprz
Mięso pokroić na nieduże kawałki. Cebule posiekać.
W rondlu rozgrzać olej, wrzucić mięso i cebule, smażyć aż się zrumienią. Oprószyć solą i pieprzem, dodać sok pomidorowy i dusić aż mięso będzie miękkie.
W oddzielnym naczyniu zagotować fasolę, odcedzić.
Do rondla z mięsem wlać 250 ml wody i wrzucić fasolę. Dusić razem do czasu aż woda zostanie wchłonięta, a sos będzie gęsty.
Podawać gorące, posypane zieloną pietruszką.
Potrawa należy do kuchni greckiej.
Udka kurczaka z fasolą i pyzami
Forma potrawy: Dania główne
6 udek z kurczaka
sól
pieprz
olej
2 duże marchewki
30 dag pyz
kawałek pora
20 dag fasoli
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
3 lub 4 selery
2 pory
2 łyżki smalcu
2 łyżki masła
cebula
łyżka mąki
szklanka wody
2-3 liście selera
2 łodygi zielonej pietruszki
liść laurowy
sól
posiekana zielenina
Do podania z:
frytkiami lub fasolą
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
Forma potrawy: Dania główne
0,5 kg karkówki bez kości
cebula
kostka bulionu
sól i pieprz
suszona bazylia