Przepisy z przyprawami
Kolorem zielonym zaznaczono przyprawy
8 gruszek
300g mielonego mięsa
jajko
cebula
1/2 kostki bulionu
sól, pieprz
papryka
łyżka masła
tłuszcz do cebuli
Do podania:
ryż
lub ziemniaki
mleko z orzechów kokosowych
10dag orzeszków ziemnych
pieprz, sól
grzanki
5 dużych prostokątnych kromek chleba razowego
50g masła
2 plasterki cytryny
1 gałązka pietruszki
Galaretka:
200ml białego wytrawnego wina
2 łyżki żelatyny
Masa:
1 puszka łososia w sosie własnym
100ml śmietany kremówki
60g masła
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
1kg karpia
5dag cebuli
pietruszka
30dag borowików lub pieczarek
5dag masła lub margaryny
szklanka śmietany
łyżka mąki
sól, pieprz
Do podania:
makaron
surówka z białej kapusty
6 płatów łososia o grubości ok. 2 cm
4 szklanki wody
1/4 szklanki posiekanej cebuli dymki
1 cytryna pokrojona w plastry
1 cytryna podzielona na cząstki
szczypta soli
szczypta pieprzu
świeży koperek
10 średnich ziemniaków
3-4 ładne pory
łyżka masła
pół szklanki tartego żółtego sera
sól, pieprz, mielona papryka
2 piersi z kurczaka
5dag tłuszczu
3dag mąki
8 grzanek z bułki pszennej
3 jaja
3dag szynki
2dag groszku konserwowego
15dag pasztetu z wątróbki
tłuszcz do grzanek
sól, pieprz
4 jajka ugotowane na twardo
2 ogórki surowe lub kiszone
2 papryki
2 cebule
4 pomidory
sól, pieprz
sok z cytryny
Do podania:
pieczywo
1kg kurek
1 cebula
100g masła
125ml rosołu lub wody
125ml śmietany
2 łyżki kaperku drobno pokrojonego
sól, pieprz
Do podania:
ziemniaki pureé
180g suszonych prawdziwków
5 czerstwych bułeczek
5 średnich cebul
180g masła
3 łyżki mąki
12 jaj
375ml gęstej śmietany
3 łyżki siekanego koperku
3 łyżki siekanej natki pietruszki
sól, pieprz
masło do smarowania formy
1/2kg pieczarek
1/2kg cebuli
1/2kg kiełbasy
1/2kg ogórków kwaszonych
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki masła roślinnego
pieprz i sól
Do podania:
ryż lub ziemniaki
30g suszonych borowików
300g pieczarek
100ml śmietanki kremowej
300ml wywaru mięsnego
15g żelatyny
80ml madery (rodzaj wina)
1 duża cebula
1 łyżka masła
3 łyżki tartej bułki
sól, pieprz
Do przybrania:
100g kurek lub smardzów