Przepisy z przyprawami   
  
 
  
  
  
  Kolorem zielonym zaznaczono przyprawy 
  
  
    
      
      
      
      
      
        1kg ziemniaków
tłuszcz
tarta bułka
sól, pieprz 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1 dynia wielkości piłki nożnej, z "ogonkiem"
2 cebule
50g masła
1 jabłko
czosnek
pieprz, sól 
świeże ziele krwiściągu lub trybuli ogrodowej
1 1/2 l rosołu wołowego
olej z pestek dyni
śmietana
Do podania:
wino białe
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        850g dyni
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
3 płaskie łyżki mąki
5–6 łyżek śmietany
1 łyżka koperku
sól, cukier 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        500g dyni Hokkaido pokrojonej w kostkę
150g suszonych moreli
200ml soku jabłkowego
szczypta cynamonu 
szczypta mielonych goździków 
szczypta sproszkowanego kardamonu 
2 łyżeczki miodu
200ml śmietany
50g płatków migdałowych
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        250g miąższu pomarańczowej dyni
2 łyżki oliwy lub oleju
2 posiekane ząbki czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz 
2 kromki chleba razowego
sproszkowany czosnek
olej z pestek dyni
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        800g dyni
2 cebule
3 jaja
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżka masła
1 łyżka soku z cytryny
50g ostrego sera
sól, pieprz, koperek 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1kg dyni pomarańczowej
2 łyżki masła
1–2 cebule
2 jaja
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka cynamonu 
sól 
zielona pietruszka
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        dojrzałe banany
miąższ dyni
cukier 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        dynia
sok z cytryny
kieliszek araku
2 funty cukru 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        Żółte, zdrowe kurki (około 2 szklanki)
masło
sól 
pieprz 
cebula
śmietana
Do podania:
chlebek lub bułki
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru pudru 
1 żółtko
Krem:
250ml mleka
3 żółtka
75g cukru pudru 
1 łyżka cukru waniliowego 
1 łyżka mąki kartoflanej
70g czekolady tartej lub w proszku
Inne:
125ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        75dag grzybów
25dag papryki
15dag pomidorów
10dag cebuli
5dag słoniny lub oleju
sól, pieprz 
zielenina