Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, potrawa wegetariańska
60 dag kabaczka
5 dag cebuli
3 ząbki czosnku
chili
sól
4 łyżki posiekanej zieleniny z bazylią
pół łyżki oleju
Kabaczek dokładnie umyć, obrać, przekroić na pół, oczyścić z luźnego miąższu z pestkami a następnie pokroić w kostkę. Cebulę obrać opłukać, pokroić w drobną kostkę, posolić, podgrzewać na suchej patelni mieszając.
Gdy cebula zmięknie, dodać olej i włożyć do tego pokrojony kabaczek. Skropić wrzącą wodą i dusić pod przykryciem. Następnie czosnek obrać, opłukać, drobno posiekać, dodać do duszącego się kabaczka, oprószyć chilli i udusić do miękkości.
Wyłożyć na talerz, posypać zieleniną. Podawać do mięsa i ryb.
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
1 woreczek białego ryżu (albaris)
4 średnie kolorowe papryki
1 kabaczek lub cukinia (ok. 30 dag)
2 cebule
6 pomidorów
3 ząbki czosnku
5 łyżek oleju
3 łyżki posiekanych ziół (bazylia, tymianek, natka pietruszki)
przyprawa vegeta
sól i pieprz
Forma potrawy: Przetwory
1,5 kg kabaczka
1 duża cytryna
ok. 1 kg cukru
7 g mielonego imbiru
Surówka z kabaczka i porzeczek
Forma potrawy: Sałatki
30 dag kabaczka
10 dag białych porzeczek
4 łyżki posiekanego kopru
ocet
sól, pieprz
1/2 szklanki jogurtu
Forma potrawy: Dania główne
600 g baraniny
1 kabaczek (ok. 1 kg)
sok z 1 cytryny
suszony rozmaryn
zielona mięta
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
szczypta ostrej czerwonej papryki
zielona pietruszka
Do podania:
ziemniaki lub ryż