Przepisy z przyprawami   
  
 
  
  
  
  Kolorem zielonym zaznaczono przyprawy 
  
  
    
      
      
      
      
      
        400g łososia z puszki
200ml bitej śmietany
50ml koniaku
100ml odtłuszczonego bulionu z kury
sok z 1/2 cytryny
4 listki żelatyny
sól, pieprz 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        2 grejpfruty: biały i czerwony
1 mała cytryna
1 łyżeczka cukru 
4 łyżki oliwy
6 plastrów wędzonego łososia
kilka gałązek kolendry 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1 kurczak
1 duża cebula, 3 jabłka
łyżka oleju, 2 łyżki masła
3 plastry bekonu
1,5 szklanki białego wina
4 łyżki śmietany
sól, pieprz, mąka 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        400g filetów z mintaja lub innej ryby morskiej
0,3 szklanki mleka
3 jaja
2 sucharki
1 łyżeczka masła
sałata
sól, pieprz 
pęczek natki pietruszki
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        500g świeżych krewetek
1 mała cebula
45g mąki
30g masła
100ml wina
100ml śmietanki
1 łyżka przecieru pomidorowego
Bulion krewetkowo-rybny:
250g ryby
skorupki z krewetek
1 mała cebula
1 łodyga selera
1,2 litra wody
sól, pieprz 
skórka z cytryny
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        karp o wadze ok. 2 kg.
łyżka soku z cytryny
łyżeczka sosu worcester
50 g. mąki
30 g. słoniny
20 g. cebuli
10 dag. pieczarek
łyżka posiekanej natki
2 łyżki białego, wytrawnego wina (niekoniecznie)
1/4 l. bulionu z kostki
biały pieprz 
sól 
łyżka mąki (do zagęszczenia sosu)
2 łyżki śmietany
50 g. masła do smażenia
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        4 filety z karpia (po około 80 dag)
2 garści grzybów - pieczarek, kurek mrożonych lub rydzów
2 średnie cebule
czubata łyżka masła
dwie łyżki oliwy
szklanka tłustej, kwaśnej śmietany
sól 
pieprz 
garść drobno posiekanej natki pietruszki
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        paczka makaronu
puszka tuńczyka w oleju
puszka filecików anchois w oleju
mały słoiczek kaparów
oliwki bez pestek
sól, pieprz 
10dag startego parmezanu (niekoniecznie)
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        25dag ryżu
2 i 1/2 szklanki wody
1 cebula
1 łyżka masła
50dag pomidorów
25dag wędzonej makreli
sól, pieprz 
2 łyżki żółtego sera (parmezan)
2 łyżki zieleniny
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        25dag (1 1/4 szklanki) mąki
25dag margaryny
25dag twarogu
75dag jabłek
cukier puder i cukier waniliowy do posypania 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1 i 1/2 l wywaru z kości i warzyw
150ml czerwonego wina
15dag cytryn
1/2kg czerwonej kapusty
30dag obranych ziemniaków
8dag cebuli
4dag tłuszczu
2dag mąki
sól, pieprz 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        kura
włoszczyzna
5dag cebuli
2 ząbki czosnku
1 papryka
1 pomidor lub łyżeczka przecieru
pieprz, sól 
1/2 kalafiora
1/2 szklanki zielonego groszku
2-3 suszone grzyby
3 litry wody
zielenina