Forma potrawy: Dania główne
pół gęsi
2 łyżki miodu
duży seler
pół szklanki powideł śliwkowych
pół szklanki bulionu
sok z połowy cytryny
pół szklanki śmietany
tłuszcz do smażenia
pieprz i sól
Gęś oczyścić, umyć, osuszyć i podzielić na porcje.
Następnie natrzeć solą, pieprzem, sokiem z cytryny i miodem, odstawić na co najmniej pół godziny.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć porcje gęsi i położyć do brytfanny.
Powidła śliwkowe rozprowadzić w gorącym bulionie, wlać do mięsa. Seler obrać, zetrzeć na tarce i obłożyć nim gęś.
Brytfannę nakryć, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec, podlewając od czasu do czasu sosem z pieczenia i ewentualnie wodą.
Pod koniec pieczenia wlać do sosu śmietanę i wymieszać. Podawać z kluskami.
Forma potrawy: Dania główne
1 kg dyni
sok z cytryny
gruby plaster wędzonego boczku
4 łyżki śmietany
3 łyżki oleju
1 łyżka oregano
sól (najlepiej selerowa)
pieprz
1 szklanka bulionu
Forma potrawy: Sosy, Przetwory
250 suszonych kalifornijskich śliwek
laska cynamonu
1/2 łyżeczki kolendry
szczypta pieprzu cayenne
375 ml. czerwonego wina
1/2 kg poćwiartowanych soczystych gruszek
4-6 łyżek octu
3-4 łyzki cukru
sól
Forma potrawy: Sałatki
1 kg selerów
200 g mąki
300 g oliwy
200 g bułki tartej
5 jaj
300 g cebuli
Sos vinaigrette:
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu winnego
20 g soli
20 g cukru
Rolada z indyka śliwkowo-migdałowa
Forma potrawy: Dania główne
100 g suszonych śliwek bez pestek
posiekany majeranek
100 g migdałów w płatkach
szczypta cynamonu
750 g filetów z indyka
sól, pieprz
2 cebule
1 łyżka margaryny
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 por
500 g marchwi
200 ml śmietany
1 łyżka marynowanego pieprzu