cojemy.pl > Dania główne > Gęś śliwkowo-selerowa

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania zawierające por, cebulę i boczek

Gęś śliwkowo-selerowa

Formy potrawy: danie główne

Składniki potrawy

pół gęsi
2 łyżki miodu
duży seler
pół szklanki powideł śliwkowych
pół szklanki bulionu
sok z połowy cytryny
pół szklanki śmietany
tłuszcz do smażenia
pieprz i sól

Przyrządzanie

Gęś oczyścić, umyć, osuszyć i podzielić na porcje.

Następnie natrzeć solą, pieprzem, sokiem z cytryny i miodem, odstawić na co najmniej pół godziny.

Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć porcje gęsi i położyć do brytfanny.

Powidła śliwkowe rozprowadzić w gorącym bulionie, wlać do mięsa. Seler obrać, zetrzeć na tarce i obłożyć nim gęś.

Brytfannę nakryć, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec, podlewając od czasu do czasu sosem z pieczenia i ewentualnie wodą.

Pod koniec pieczenia wlać do sosu śmietanę i wymieszać. Podawać z kluskami.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bulion, Cytryna, Gęś, Miód, Olej, Pieprz, Powidła, Seler, Sól kuchenna, Śliwki, Śmietana

Podobne przepisy

Gęś ze śmietaną

Forma potrawy: Danie główne
1 gęś (2,5 kg.)
25 dag. ryżu
15 dag. wątróbek drobiowych
3 łyżki masła
2 cebule
1 puszka przecieru pomidorowego
1 szklanka śmietany
1 łyżka koperku
sól
pieprz
» zobacz przepis

Gęś w żurze

Forma potrawy: Danie główne
pół gęsi
2 łyżki mąki
2 szklanki żuru
15dag boczku wędzonego
2 cebule
5 ząbków czosnku
łyżeczka majeranku
tłuszcz do smażenia
łyżeczka soli

Do podania:
ziemniaki
» zobacz przepis

Gęś po malajsku

Forma potrawy: Danie główne
pół gęsi
cebula
sok z połowy cytryny
łyżka wiórków kokosowych
pół szklanki śmietany
4 banany
po pół łyżeczki do kawy zmielonego cynamonu, imbiru, goździków i kardamonu
łyżeczka curry
olej, pieprz, sól
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.