Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz. 15 min.
1250 ml bulionu
2 marchewki
1 kalarepa
białe części 2 porów
1/2 selera
1/4 małej główki białej kapusty
1 główka salaty
50 g świeżych liści szczawiu
2 łyżki zielonego groszku
50 g masła
sól, cukier
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
Szczaw przebrać, starannie opłukać w zimnej, bieżącej wodzie. Odciąć, odrzucić ogonki. Marchew, kalarepy, pory, seler i cebulę obrać, pokroić w paski o szerokości i grubości 1 mm, a długości ok. 3 cm, czyli w "julienne", osolić i doprawić cukrem. Kapustę i sałatę umyć i obrać z wierzchnich liści. Pozostałe pokroić w paski tej samej wielkości, co reszta jarzyn.
Marchew, kalarepę, por, seler i cebulę przesmażać 5 min na rozgrzanym maśle.
Kapustę i sałatę obgotować (ok. 5 min) w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedzić, dodać do pozostałych warzyw i starannie wymieszać. Zalać niewielką ilością bulionu i dusić 5 minut.
Przełożyć do rondla, dodać szczaw i zielony groszek. Zalać resztą bulionu i gotować pod przykryciem, na średnim ogniu przez 25 minut.
Potrawa należy do kuchni francuskiej.
Forma potrawy: Zupy
1 szklanka dowolnej kaszy lub ryż
1 litr mleka
sól
cukier do smaku
Forma potrawy: Zupy
1,5 litra wywaru z drobiu i warzyw
15 dag szynki wędzonej
2-3 żółtka
5 dag kaszy manny
zielenina
sól, pieprz
Forma potrawy: Zupy
60 dag wołowiny bez kości
60 dag ziemniaków
20 dag słoniny
2 dag mąki
10 dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
duża papryka surowa lub konserwowa
sól, pieprz
majeranek
kminek
gałka muszkatołowa
papryka ostra
Forma potrawy: Zupy
500 ml tokaju (wino)
500 ml wody
100 g cukru
100 ml śmietanki kremówki
6 żółtek
1 łyżka cukru
1/2 laski wanilii