Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne, Kolacje
50 dag śledzi solonych
15 dag cebuli
10 dag korniszonów
natka pietruszki
10 dag ketchupu
50 ml oliwy
czosnek
musztarda
Śledzie przygotować jak śledzie w oliwie. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w półplasterki, wymieszać z pokrojonymi w paseczki korniszonami, posiekaną natką pietruszki, ketchupem, oliwą i przyprawami.
Śledzie ułożyć w rondlu, zalać przygotowanym sosem i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne, Kolacje, Śniadania
6 śledzi
0,5 litra śmietany
mały słoik grzybków marynowanych
cebula
2-3 jajka na twardo
2-3 jabłka
kilka ogórków kiszonych lub konserwowych
sól
pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane
1 kg filetów śledziowych
0,5 kg jabłek
2 duże cebule
duża łyżka masła
łyżeczka suszonego tymianku
pół szklanki wody
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne
50 dag śledzi bez głów
2 cebule
3 łyżki oleju
jajko
koncentrat pomidorowy
papryka ostra w proszku (np. chilli w proszku)
musztarda
pieprz
szczypiorek
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne
50 dag śledzi
100 ml oliwy
natka pietruszki
15 dag papryki
15 dag pomidorów
pieprz