Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz.
2 avocado
100 ml wywaru mięsnego
1 łyżeczka żelatyny
80 ml śmietanki kremowej
sok z 1 cytryny
4 duże krewetki
sól, pieprz
Do przybrania:
zielona pietruszka, koperek
Avocado umyć, obrać, usunąć pestkę, miąższ zmiksować z sokiem cytrynowym i śmietanką. Doprawić solą i pieprzem.
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić na 15 min.
Podgrzać wywar, rozpuścić w nim żelatynę. Gdy galareta lekko ostygnie, zanurzyć w niej krewetki i odłożyć.
Resztę galarety dodać do zmiksowanej masy z avocado, następnie wymieszać i przełożyć do 4 szklanych salaterek. Na wierzchu położyć po krewetce. Przybrać zieloną pietruszką i koperkiem. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Ochłodzoną galaretkę podawać bez wyjmowania z salaterek.
Forma potrawy: Sosy
2 duże dojrzałe avocado
200 ml jogurtu
mała cebula
ząbek czosnku
łyżka oliwy
łyżka drobno pokrojonej zielonej pietruszki
4 łyżki soku cytrynowego
cukier, sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
owoc avocado (niezbyt miękki)
chleb
masło
cebula
sól
Galaretka z wędzonego łososia i avocado
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
200 g wędzonego łososia
1 avocado
60 g czerwonego kawioru
30 ml śmietanki kremowej
20 g żelatyny
500 ml wywaru rybnego
100 ml wina
sok z 1/2 cytryny
1 pęczek koperku
sól, pieprz
Forma potrawy: Sałatki
całe avocado ze skórką
liście sałaty
pomidor
sól, pieprz
Do przybrania:
zielony ogórek