2 avocado
100ml wywaru mięsnego
1 łyżeczka żelatyny
80ml śmietanki kremowej
sok z 1 cytryny
4 duże krewetki
sól, pieprz
Do przybrania:
zielona pietruszka, koperek
Avocado umyć, obrać, usunąć pestkę, miąższ zmiksować z sokiem cytrynowym i śmietanką. Doprawić solą i pieprzem.
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić na 15 min.
Podgrzać wywar, rozpuścić w nim żelatynę. Gdy galareta lekko ostygnie, zanurzyć w niej krewetki i odłożyć.
Resztę galarety dodać do zmiksowanej masy z avocado, następnie wymieszać i przełożyć do 4 szklanych salaterek. Na wierzchu położyć po krewetce. Przybrać zieloną pietruszką i koperkiem. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Ochłodzoną galaretkę podawać bez wyjmowania z salaterek.