Przetwory z owocami
Kolorem zielonym zaznaczono owoce
ogórki
na 10 litrów wody, 40dag soli + 10dag cukru
czosnek
koper
chrzan
liście wiśni
kawałek liścia z czarnej porzeczki
listek selera
pół liścia z dębu
1kg fasolki szparagowej
zalewa:
2 szklanki wody
1dag soli
0,5dag kwasku cytrynowego
0,5dag cukru
1,5kg dyni
1kg cukru
1 szklanka wody
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
1 kieliszek araku lub wódki
350g kalafiora
350g brokułów
Masa drobiowa:
300g piersi kurczaka
500ml rosołu drobiowego
2 jaja
2 łyżki mąki
1 cytryna
200ml śmietany
1 marchewka
szczypta cukru, sól, pieprz
masło do smarowania formy
25dag świeżego chrzanu
50ml śmietany kremówki
2 jajka na twardo
1 łyżka cukru
sól, kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
kg papryki
25dag cebuli
40dag pomidorów - twardych ale dojrzałych
3 szkl. wody
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
2 łyżeczki cukru
czosnek
1,75kg marchewki
1 litr rosołu z kostki
duży pęczek natki pietruszki
190g masła
2 łyżki cukru
100ml białego wina
4 jaja
4 łyżki mąki
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka utartej skórki cytrynowej
250ml gęstej śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej do smarowania formy
dynia
sok z cytryny
kieliszek araku
2 funty cukru
60dag małych buraczków
60dag porów
60dag marchewki
duża cebula
cebulka dymka
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
250ml śmietany
6 jaj
6 kopiastych łyżek mąki
5dag utartego parmezanu
3 łyżki masła
1 łyżeczka utartej skórki cytrynowej
sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa
masło do smarowania formy
1kg cukinii
0,75 litra wody
30g soli
10g cukru
10g kwasku cytrynowego
kilka gałązek kopru z nasionami
kilka ziaren pieprzu
100g cebuli
listek laurowy