Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
ogórki
na 10 litrów wody, 40 dag soli + 10 dag cukru
czosnek
koper
chrzan
liście wiśni
kawałek liścia z czarnej porzeczki
listek selera
pół liścia z dębu
Ogórki umyć i namoczyć na 4 godziny.
Wodę z solą i cukrem zagotować - na 10 litrów wody, 40 dag soli + 10 dag cukru. Wystudzić.
Do słoików (0,9l) kładę 1 duży ząbek czosnku, jeden duży baldachim kopru razem z częścią łodyżki, chrzan (kawałeczek jak pół kciuka), 2 liście wiśni, kawałek liścia z czarnej porzeczki, listek selera, pół liścia z dębu.
Ogórki układać ciasno w słoikach (szypułkami do góry). Słoiki zalać wodą całkowicie i zakręcić.
Ogórki niech się kwaszą 3 dni. Jeśli ktoś nie ma zimnej piwnicy, to słoiki włożyć do dużego garnka i zalać wodą do takiej wysokości, aby je można było później uchwycić przy wyjmowaniu i potrzymać aż woda zacznie szumieć.
Natychmias wyjąć i zakręcić i odwrócić do góry dnem. Jeśli jest dość chłodno, to można słoiki kwasić do 5-ciu dni. Po tym czasie pasteryzować lub wynieśc do chlodnej piwnicy.
Dla urozmaicenia zamiast liścia z czarnej porzeczki i selera, można dodać świeżą paprykę lub liście winogron razem z owocami.
Forma potrawy: Sałatki
2 marchewki
cebula
3 ogórki kiszone
jabłko
pęczek siekanego koperku
pół żółtej papryki
2 łyżki oliwy
kilka listków sałaty dla ozdoby
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki
4 jajka ugotowane na twardo
2 ogórki surowe lub kiszone
2 papryki
2 cebule
4 pomidory
sól, pieprz
sok z cytryny
Do podania:
pieczywo
Sałatka śledziowa z ziemniakami
Forma potrawy: Sałatki
2 duże ziemniaki
2 kiszone ogórki
2 łyżki groszku
1 cebula
4 filety śledziowe
2 łyżki oleju
1 łyżka musztardy
sok z cytryny
sól, pieprz
Do podania:
chleb razowy
Dynia z kiszonym ogórkiem lub pomidorem
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne
500 g dyni
150 g kiszonych ogórków lub pomidorów
20 g mąki pszennej
40 g masła
sól, cukier
posiekana natka pietruszki