350g kalafiora
350g brokułów
Masa drobiowa:
300g piersi kurczaka
500ml rosołu drobiowego
2 jaja
2 łyżki mąki
1 cytryna
200ml śmietany
1 marchewka
szczypta cukru, sól, pieprz
masło do smarowania formy
Cytrynę umyć, osuszyć, otrzeć z niej skórkę, sok wycisnąć. Marchewkę oczyścić, opłukać i pokroić w talarki.
Kalafior i brokuły opłukać, podzielić na różyczki, włożyć do rondla, zalać gorącym rosołem, wlać sok z cytryny, gotować 7 min. Ostudzić. Osobno ugotować marchewkę.
Filety z piersi rozdrobnić, zmiksować z marchewką. Wbić jaja, dodać mąkę, skórkę cytrynową, śmietanę, przyprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru.
Forme pasztetową wysmarować masłem, na dno włożyć część masy drobiowej, wetknąć w nią pionowo, na przemian, różyczki kalafiorów i brokułów, ułożyć resztę masy i znów wetknąć w nią różyczki, jak poprzednio. Powierzchnie wyrównać, by nie wystawały jarzyny.
Przykryć natłuszczoną folią, wstawić do gorącej kąpieli wodnej. Piec w ogrzanym do 180°C piekarniku przez 45 min.
Po upieczeniu ostudzić, wstawić do lodówki na 6 godz. Wyjąć z formy, pokroić
na plastry i podawać.