4 filety z dorsza lub płastugi
olej do tzw. głębokiego smażenia
Panierka:
2 łyżki zwykłej mąki
1 łyżka sproszkowanego curry lub gram masala
1/2 łyżeczki karkumy
szczypta sproszkowanego chili
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do podania:
1 pęczek pokrojonych w plasterki rzodkiewek
1/4 ogórka pokrojonego w plasterki
Do przybrania:
cytryna pokrojona na cząstki
Wybrać filety o cieńkiej skórce i pokroić w paski o szerokości około 1 cm. W torebce polietylenowej zmieszać składniki panieru. Włożyć do niej rybie paseczki i delikatnie potrząsać torebką, tak aby pokryć je równo panierem/ W odpowiednim garnku podgrzać olej do temperatury 185C. Włożyć przygotowane kawałki ryby i smażyć przez około 5 minut, aby stały się kruche i rumiane. Po wyjęciu odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Następnie na czterech talerzach ułożyć frytki, plastry rzodkiewki i oógrka i podawać przybrane cytryną.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl