1kg szczupaka
15dag cebuli
3dag masła lub margaryny
8dag bułki czerstwej
5dag rodzynków
5dag tartego chrzanu
2 jaja
mleko
1dag żelatyny
30dag włoszczyzny bez kapusty
2dag ketchupu
sól, pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
ocet
Szczupaka oczyścić i wypatroszyć, następnie umyć, oddzielić mięso od ości i skóry.
Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć nie rumieniąc. W czasie smażenia namoczyć bułkę w mleku i odcisnąć, zemleć usmażoną cebulę razem z częścią mięsa z ryby oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Rodzynki opłukać.
Następnie wymieszać zmieloną cebulę z pozostałym pokrojonym w paseczki mięsem z ryby, opłukanymi rodzynkami, chrzanem i żółtkami. Po czym doprawić do smaku, zawinąć w skórę ryby, potem w natłuszczoną płócienną serwetkę tak aby utworzył się wałek, obwiązać nitką, włożyć do wywaru z warzyw, dodać przyprawy i gotować około 50 minut na małym ogniu.
Po ugotowaniu wyjąć, położyć na stolnicy, obciążyć deseczką, wystudzić.
Przygotować galaretę: pozostały wywar (300 ml) przecedzić, połączyć z ketchupem, namoczoną i rozpuszczoną żelatyną oraz białkami, zakwasić octem, roztrzepać trzepaczką, zagotować, doprawić do smaku, przecedzić przez lnianą ściereczkę o luźnym splocie.
Wystudzoną rybę odwinąć z serwetki, pokroić ukośnie w plastry grubości 1 cm, ułożyć na półmisku, udekorować, i zalać tężejącą galaretą.