Formy potrawy: Dania główne, Dania rybne
1 kg szczupaka
15 dag cebuli
3 dag masła lub margaryny
8 dag bułki czerstwej
5 dag rodzynków
5 dag tartego chrzanu
2 jaja
mleko
1 dag żelatyny
30 dag włoszczyzny bez kapusty
2 dag ketchupu
sól, pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
ocet
Szczupaka oczyścić i wypatroszyć, następnie umyć, oddzielić mięso od ości i skóry.
Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć nie rumieniąc. W czasie smażenia namoczyć bułkę w mleku i odcisnąć, zemleć usmażoną cebulę razem z częścią mięsa z ryby oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Rodzynki opłukać.
Następnie wymieszać zmieloną cebulę z pozostałym pokrojonym w paseczki mięsem z ryby, opłukanymi rodzynkami, chrzanem i żółtkami. Po czym doprawić do smaku, zawinąć w skórę ryby, potem w natłuszczoną płócienną serwetkę tak aby utworzył się wałek, obwiązać nitką, włożyć do wywaru z warzyw, dodać przyprawy i gotować około 50 minut na małym ogniu.
Po ugotowaniu wyjąć, położyć na stolnicy, obciążyć deseczką, wystudzić.
Przygotować galaretę: pozostały wywar (300 ml) przecedzić, połączyć z ketchupem, namoczoną i rozpuszczoną żelatyną oraz białkami, zakwasić octem, roztrzepać trzepaczką, zagotować, doprawić do smaku, przecedzić przez lnianą ściereczkę o luźnym splocie.
Wystudzoną rybę odwinąć z serwetki, pokroić ukośnie w plastry grubości 1 cm, ułożyć na półmisku, udekorować, i zalać tężejącą galaretą.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 kg ziemniaków
tłuszcz
tarta bułka
sól, pieprz
Faszerowany jabłkami pstrąg z grilla
Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla
pstrągi 4 szt
jabłka kwaskowate 4 szt
sok z cytryny
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1 kg szczupaka
15 dag cebuli
15 dag ogórków konserwowych
tłuszcz do pieczenia
100 ml ketchupu
zielenina
sól, pieprz
czosnek i musztarda do smaku
Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne
1 kg ryby (sandacz, halibut, dorsz, karmazyn, karp, szczupak) lub 60 dag filetów
10 dag pieczarek lub 20 dag grzybów borowików
2 dag tłuszczu
10 dag cebuli
4 dag tłuszczu do pieczenia
1/8 l śmietany
5 dag sera gouda lub tylżyckiego
sól, pieprz