MENU
ZWIŃ MENU

Tartaletki z łososiem

Formy potrawy: Ciasta, Dania rybne, czas przygotowania: 1 godz. 20 min.

Składniki

Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka soli
olej do smarowania formy

Nadzienie:
200 g łososia wędzonego w kawałku
2 jaja
100 ml mleka
125 g gęstej śmietany
150 g szpinaku
1 łyżka masła
35 ml wywaru z ryby
1 łyżka koniaku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka estragonu
sól, pieprz, szczypta szafranu

Przyrządzanie

Mąkę przesiać na stolnice, wymieszać z solą. Dodać zimne masło, drobno posiekać ostrym nożem mieszając jednocześnie z mąką. Dolać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kule, przykryć, wstawić na 30 min do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim 8 okrągłych, natłuszczonych foremek do tartaletek o średnicy 10 cm. Zapiec pod przykryciem (folia aluminiowa lub papier do pieczenia obciążone kilkoma ziarnami fasoli) w piecu ogrzanym do temp. 200°C.

Szpinak umyć, usunąć nasady liści, liście usmażyć na maśle, dodać sól. Pokroić grubo, schłodzić. Łososia oczyścić z twardych części i skóry. Pokroić na kawałki. Jajka roztrzepać ze śmietaną i mlekiem, następnie przecedzić przez gęste sito. Dodać wywar z ryby, koniak, przecier pomidorowy, estragon i szafran, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Szpinak włożyć na dno tartaletek, na nim położyć kawałki łososia. Zalać sosem tak, by widać było kawałki ryby. Piec 15 min w piekarniku ogrzanym do temp. 210°C.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sałatka z łososiem

Forma potrawy: Sałatki

2 grejpfruty: biały i czerwony
1 mała cytryna
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oliwy
6 plastrów wędzonego łososia
kilka gałązek kolendry

Naleśniki z łososiem

Forma potrawy: Ciasta, Dania rybne

Ilość na 12 szt.

150 g wędzonego łososia

Ciasto:
200 g mąki
2 jaja
1 łyżka oliwy
250 ml mleka
250 ml wody mineralnej
sól
sklarowane masło lub olej do smażenia.

Sos:
300 ml mleka
150 ml śmietanki
30 g masła
30 g mąki
2 łyżki drobno pokrojonego koperku
75 g tartego żółtego sera
1 pomidor