cojemy.pl > Ciasta > Tartaletki z łososiem

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z kukurydzą i pomidorem, bez czosnku

Tartaletki z łososiem

Formy potrawy: ciasto, danie rybne, czas przygotowania: 1 godz. 20 min.

Składniki potrawy

Ciasto:
200g mąki
100g masła
3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka soli
olej do smarowania formy

Nadzienie:
200g łososia wędzonego w kawałku
2 jaja
100ml mleka
125g gęstej śmietany
150g szpinaku
1 łyżka masła
35ml wywaru z ryby
1 łyżka koniaku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka estragonu
sól, pieprz, szczypta szafranu

Przyrządzanie

Mąkę przesiać na stolnice, wymieszać z solą. Dodać zimne masło, drobno posiekać ostrym nożem mieszając jednocześnie z mąką. Dolać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kule, przykryć, wstawić na 30 min do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim 8 okrągłych, natłuszczonych foremek do tartaletek o średnicy 10 cm. Zapiec pod przykryciem (folia aluminiowa lub papier do pieczenia obciążone kilkoma ziarnami fasoli) w piecu ogrzanym do temp. 200°C.

Szpinak umyć, usunąć nasady liści, liście usmażyć na maśle, dodać sól. Pokroić grubo, schłodzić. Łososia oczyścić z twardych części i skóry. Pokroić na kawałki. Jajka roztrzepać ze śmietaną i mlekiem, następnie przecedzić przez gęste sito. Dodać wywar z ryby, koniak, przecier pomidorowy, estragon i szafran, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Szpinak włożyć na dno tartaletek, na nim położyć kawałki łososia. Zalać sosem tak, by widać było kawałki ryby. Piec 15 min w piekarniku ogrzanym do temp. 210°C.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Estragon, Jajka, Koniak, Masło, Mleko, Mąka pszenna (zwykła), Olej, Pieprz, Pomidor, Szafran, Szpinak, Sól kuchenna, Łosoś, Śmietana

Podobne przepisy

Sałatka z łososiem

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
2 grejpfruty: biały i czerwony
1 mała cytryna
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oliwy
6 plastrów wędzonego łososia
kilka gałązek kolendry
» zobacz przepis

Naleśniki z łososiem

Forma potrawy: Danie rybne, Ciasto
Ilość na 12 szt.

150g wędzonego łososia

Ciasto:
200g mąki
2 jaja
1 łyżka oliwy
250ml mleka
250ml wody mineralnej
sól
sklarowane masło lub olej do smażenia.

Sos:
300ml mleka
150ml śmietanki
30g masła
30g mąki
2 łyżki drobno pokrojonego koperku
75g tartego żółtego sera
1 pomidor
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.