Formy potrawy: Dania rybne, Dania na grilla, czas przygotowania: 1 godz.
średni szczupak lub inna ryba
2 różnokolorowe papryki
mały kabaczek lub patison
oliwa z oliwek
specjalna mieszanka przypraw do ryb
2 cebule
3 łyżki soku z cytryny
Do podania surówka z:
papryka
pomidor
cebula
czosnek
sól
sos vinaigrette
Rybę sprawić, odfiletować, opłukać. Filety pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać, pociąć w plasterki. W misce ułożyć warstwę cebuli, a w niej rybę. Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą oraz przyprawami, skropić oliwą i przykryć resztą cebuli.
Odstawić na około 30 minut do lodówki. W tym czasie oczyścić warzywa i pokroić je w dość dużą kostkę. Rybę wyjąć z lodówki i usunąć cebulę. Na patyki do szaszłyków nadziewać naprzemiennie kawałki ryby, kabaczka i papryki. Całość skropić oliwą i ponownie oprószyć mieszanką przypraw do ryb.
Ułożyć na gorącym grillu i piec około 10-15 minut. W trakcie pieczenia szaszłyki obracać i lekko smarować oliwą.
Podawać z surówką ze świeżej papryki, pamidora i cebuli, przyprawioną roztartym z odrobiną soli czosnkiem i sosem vinaigrette.
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1 kg szczupaka
15 dag cebuli
15 dag ogórków konserwowych
tłuszcz do pieczenia
100 ml ketchupu
zielenina
sól, pieprz
czosnek i musztarda do smaku
Szaszłyki jagnięce lub wieprzowe
Forma potrawy: Dania główne
60 dag jagnięciny lub wieprzowiny
strąk czerwonej papryki
sól
pieprz
tymianek
ząbek czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju
Sos:
2 łyżki musztardy
po łyżce miodu i koncentratu pomidorowego
odrobina przegotowanej wody
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
8 grzybków, np. pieczarek
4 plasterki boczku bez skórki, przekrojone skośnie na połowy
8 nerek jagnięcych, obranych ze skóry i przepołowionych
4 przepołowione pomidory
8 kiełbasek koktailowych
8 liści laurowych
olej do posmarowania
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla
16 dużych krewetek
sól, pieprz
swieże liście pietruszki i koperku
olej do smażenia
Sos:
4 filety anchois
3 łyżki oleju
90 g masła
2 ząbki czosnku
50 ml brandy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku cytrynowego