średni szczupak lub inna ryba
2 różnokolorowe papryki
mały kabaczek lub patison
oliwa z oliwek
specjalna mieszanka przypraw do ryb
2 cebule
3 łyżki soku z cytryny
Do podania surówka z:
papryka
pomidor
cebula
czosnek
sól
sos vinaigrette
Rybę sprawić, odfiletować, opłukać. Filety pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać, pociąć w plasterki. W misce ułożyć warstwę cebuli, a w niej rybę. Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą oraz przyprawami, skropić oliwą i przykryć resztą cebuli.
Odstawić na około 30 minut do lodówki. W tym czasie oczyścić warzywa i pokroić je w dość dużą kostkę. Rybę wyjąć z lodówki i usunąć cebulę. Na patyki do szaszłyków nadziewać naprzemiennie kawałki ryby, kabaczka i papryki. Całość skropić oliwą i ponownie oprószyć mieszanką przypraw do ryb.
Ułożyć na gorącym grillu i piec około 10-15 minut. W trakcie pieczenia szaszłyki obracać i lekko smarować oliwą.
Podawać z surówką ze świeżej papryki, pamidora i cebuli, przyprawioną roztartym z odrobiną soli czosnkiem i sosem vinaigrette.