Formy potrawy: Dania rybne, Kolacje, Śniadania
filety z pangli lub soli, rozmrożone
cytryna
olej do smażenia
mąka (do obtoczenia ryby)
3 łyżki masła
1-2 cebule
słoik papryki czerwonej (konserwowej)
7 krążków ananasa z puszki
2 łyżki ketchupu pikantnego
1-2 główki czosnku
sól
pieprz mielony
Wybrany rodzaj ryby osuszyć, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej, obtoczyć rybę w mące i usmażyć na lekko złoty kolor. Odłożyc do naczynia żaroodpornego i przykryć je.
Na patelni roztopic masło, dodać posiekaną w kosteczke cebulę i zeszklić (ale nie spiec) - nastepnie odłożyć na talerzyk.
Papryke pokroić w kosteczkę i odłożyć na osobny talerz. Podobnie zrobić z ananasem.
Przygotować sos: Wlać do rondelka sok/zalewę z puszki z ananasa, dodać 2 łyżki ketchupu, czosnek przeciśnięty przez praskę, oraz trochę mniej niż pół szklanki wody ze słoika z papryki i zagotować.
Do smaku dodać sól i pieprz, po wcześniejszym spróbowaniu czy jest to konieczne.
Następnie w naczyniu żaroodpornym po kolei układamy:
Warstwę usmażonej ryby, na nią smażoną cebulę, potem ananas i paprykę.
Czynność powtórzyć
Zalać na wierzchu sosem i włożyc na noc do lodówki. Podawać ze świeżym pieczywem.
Sos orzechowy do wędlin i mięs
Forma potrawy: Sosy
25 dag orzechów włoskich
300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
3 łyżki miodu
4 żółtka
Bakłażan z pieczarkami na zimno
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
1 bakłażan
pieczarek ile kto lubi
1-2 ząbki czosnku
nać pietruszki
oliwa
sól i pieprz
bagietka
czerwone wytrawne wino
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Inne potrawy
4 duże cebule
100 g pieczarek
2 łyżki tartej bułki
3 łyżki masła
200 g bulionu
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
400 g cielęciny z udzca
30 g masła
2 łyżki mąki
250 ml śmietany
3 łyżki soku cytrynowego
3 filety anchois
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki estragonu
sól, pieprz