MENU
ZWIŃ MENU

Panga lub sola na zimno

Formy potrawy: Dania rybne, Kolacje, Śniadania

Składniki

filety z pangli lub soli, rozmrożone
cytryna
olej do smażenia
mąka (do obtoczenia ryby)
3 łyżki masła
1-2 cebule
słoik papryki czerwonej (konserwowej)
7 krążków ananasa z puszki
2 łyżki ketchupu pikantnego
1-2 główki czosnku
sól
pieprz mielony

Przyrządzanie

Wybrany rodzaj ryby osuszyć, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać olej, obtoczyć rybę w mące i usmażyć na lekko złoty kolor. Odłożyc do naczynia żaroodpornego i przykryć je.

Na patelni roztopic masło, dodać posiekaną w kosteczke cebulę i zeszklić (ale nie spiec) - nastepnie odłożyć na talerzyk.

Papryke pokroić w kosteczkę i odłożyć na osobny talerz. Podobnie zrobić z ananasem.

Przygotować sos: Wlać do rondelka sok/zalewę z puszki z ananasa, dodać 2 łyżki ketchupu, czosnek przeciśnięty przez praskę, oraz trochę mniej niż pół szklanki wody ze słoika z papryki i zagotować.

Do smaku dodać sól i pieprz, po wcześniejszym spróbowaniu czy jest to konieczne.

Następnie w naczyniu żaroodpornym po kolei układamy:

Warstwę usmażonej ryby, na nią smażoną cebulę, potem ananas i paprykę.

Czynność powtórzyć

Zalać na wierzchu sosem i włożyc na noc do lodówki. Podawać ze świeżym pieczywem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sos orzechowy do wędlin i mięs

Forma potrawy: Sosy

25 dag orzechów włoskich
300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
3 łyżki miodu
4 żółtka
 

Bakłażan z pieczarkami na zimno

Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla

1 bakłażan
pieczarek ile kto lubi
1-2 ząbki czosnku
nać pietruszki
oliwa
sól i pieprz
bagietka
czerwone wytrawne wino

Cebule nadziewane pieczarkami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Inne potrawy

 
4 duże cebule
100 g pieczarek
2 łyżki tartej bułki
3 łyżki masła
200 g bulionu
sól, pieprz
 

Sznycle cielęce ze śmietaną

Forma potrawy: Dania główne

400 g cielęciny z udzca
30 g masła
2 łyżki mąki
250 ml śmietany
3 łyżki soku cytrynowego
3 filety anchois
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki estragonu
sól, pieprz