MENU
ZWIŃ MENU

Sardynki w pieprzowej skórce

Składniki

8 dyżych świeżych sardynek (ok.500g)
1 łyżeczka ziaren różnych gatunków pieprzu
1 mały pęczek koperku
1 ząbek czosnku
2 cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
8 małych gałązek świeżego rozmarynu
4 liście sałaty
8 gałązek rukwi wodnej
sól

Przyrządzanie

Bardzo mocno rozpalić grill. Sprawić sardynki. Starannie opłukać je z zewnątrz i w środku.
 
Ostrożnie usunąć łuski. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Ziarna pieprzu utłuc w moździerzu albo zmiażdżyć wałkiem do ciasta. Wsypać do małej miseczki.
 
Koperek opłukać i osuszyć. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Koperek i czosnek dodać do pieprzu. Starannie umyć cytryny. Z jednej zetrzeć skórkę. Dodać szczyptę soli i oliwę z oliwek. Wymieszać. Rozmaryn opłukać. Wsunąć gałązkę do brzucha ryby.
 
Na wierzch nałożyć łyżką masę pieprzową. Odwrócić i rozsmarować masę po drugiej stronie. Resztę odłożyć. Zostawić sardynki w marynacie na 5-10 minut.
 
 
Liście sałaty i rukiew wodną opłukać, osuszyć i podzielić na kawałki. Ułożyć na talerzach. Cytryny pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i ułożyć po jednej na talerzach.
 
Spiąć brzuch ryby metalowym szpikulcem. Opiekać na grillu 2-3 minuty z każdej strony. Wyciągnąć szpikulce. Ułożyć ryby na liściach sałaty. Posmarować resztą masy pieprzowej i podawać.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sałatka z buraków i jabłek

Forma potrawy: Sałatki

90g buraków
25g jabłek
5g chrzanu
5g oleju
3g cukru
kwasek cytrynowy
sól
 

Red Mint (Long Drink)

Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe

50 ml Wódki Żołądkowej Gorzkiej z  Miętą
połowa świeżej limonki (6 cząstek)
5 listków świeżej mięty pieprzowej
120 ml soku żurawinowego

Kruszon z miętą

Forma potrawy: Napoje, Drinki i koktajle alkoholowe

kilka liści mięty pieprzowej
4 kieliszki wódki
6 dag cukru
2 szklanki wina białego
2 szklanki wody sodowej
sok z cytryny

Pasztet z sardynek

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne

200g sardynek z puszki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
otarta skórka z 1 cytryny
sok cytrynowy do smaku
225g serka śmietankowego

Do przybrania:
przepołowione plastry cytryny
natka pietruszki

Do podania:
podgrzane krakersy