Formy potrawy: Dania rybne, Dania na grilla
8 dyżych świeżych sardynek (ok.500g)
1 łyżeczka ziaren różnych gatunków pieprzu
1 mały pęczek koperku
1 ząbek czosnku
2 cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
8 małych gałązek świeżego rozmarynu
4 liście sałaty
8 gałązek rukwi wodnej
sól
Bardzo mocno rozpalić grill. Sprawić sardynki. Starannie opłukać je z zewnątrz i w środku.
Ostrożnie usunąć łuski. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Ziarna pieprzu utłuc w moździerzu albo zmiażdżyć wałkiem do ciasta. Wsypać do małej miseczki.
Koperek opłukać i osuszyć. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Koperek i czosnek dodać do pieprzu. Starannie umyć cytryny. Z jednej zetrzeć skórkę. Dodać szczyptę soli i oliwę z oliwek. Wymieszać. Rozmaryn opłukać. Wsunąć gałązkę do brzucha ryby.
Na wierzch nałożyć łyżką masę pieprzową. Odwrócić i rozsmarować masę po drugiej stronie. Resztę odłożyć. Zostawić sardynki w marynacie na 5-10 minut.
Liście sałaty i rukiew wodną opłukać, osuszyć i podzielić na kawałki. Ułożyć na talerzach. Cytryny pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i ułożyć po jednej na talerzach.
Spiąć brzuch ryby metalowym szpikulcem. Opiekać na grillu 2-3 minuty z każdej strony. Wyciągnąć szpikulce. Ułożyć ryby na liściach sałaty. Posmarować resztą masy pieprzowej i podawać.
Forma potrawy: Sałatki
90g buraków
25g jabłek
5g chrzanu
5g oleju
3g cukru
kwasek cytrynowy
sól
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
50 ml Wódki Żołądkowej Gorzkiej z Miętą
połowa świeżej limonki (6 cząstek)
5 listków świeżej mięty pieprzowej
120 ml soku żurawinowego
Forma potrawy: Napoje, Drinki i koktajle alkoholowe
kilka liści mięty pieprzowej
4 kieliszki wódki
6 dag cukru
2 szklanki wina białego
2 szklanki wody sodowej
sok z cytryny
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne
200g sardynek z puszki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
otarta skórka z 1 cytryny
sok cytrynowy do smaku
225g serka śmietankowego
Do przybrania:
przepołowione plastry cytryny
natka pietruszki
Do podania:
podgrzane krakersy