Formy potrawy: Dania rybne, Dania na grilla, dla ilu osób: 2
2 średniej wielkości świeże pstrągi (po około 25 dag)
pęczek koperku, natki pietruszki lub tymianku
przyprawa typu vegeta (specjalna na grilla)
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1 cytryna
1 cebula
1 łyżka oleju
1 pomidor
Ryby oczyścić, sprawić, opłukać, osuszyć a następnie skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą do grilla i odstawić pstrągi na godzinę w chłodne miejsce aby nabrały odpowiedniego aromatu.
Do środka każdej ryby włożyć pół pęczka opłukanego i osuszonego koperku, natki pietruszki lub tymianku oraz trochę masła wymieszanego z posiekanym ząbkiem czosnku.
Ryby ułożyć na ruszcie grilla, na wierzchu położyć wiórki masła i piec po około 10 minut z każdej strony.
Podać z podrumienioną na oleju cebulką, plasterkami cytryny i cząstkami pomidora.
Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla
1 pstrąg na osobę
1 patyk na pstrąga
sól gruba
sos sojowy
cytryna
Pstrąg pieczony w folii z ryżem
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla, Kolacje
4 torebki ryżu (400 g)
4 pstrągi
2 cytryny
2 łyżki masła
pęczek koperku
sól
pieprz
Szaszłyczki wieprzowe z grilla
Forma potrawy: Dania na grilla
8 sznycli wieprzowych
pęczek bazylii
kawałek parmezanu
8 plasterków szynki
sól, pieprz
Faszerowany jabłkami pstrąg z grilla
Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla