Formy potrawy: Dania główne, Dania rybne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 40 min.
8 sardynek świeżych lub mrożonych
1 łyżka octu winnego
1,5 filiżanki wody
2,5 - 3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sake (wódki ryżowej)
1 łyżka cukru
2 kawałki średniego imbiru (2 łyżki imbiru w proszku)
liście do wyłożenia rondla (np. sałaty) lub pergamin
Do podania:
Ryż
Odciąć sardynkom głowy i przy pomocy pałeczki usunąć wnętrzności, umyć pod bieżącą wodą usuwając łuski, osuszyć przy pomocy ściereczki.
Pokroić imbir - połowę na ukośne, cienkie plasterki, a połowę na cieniutkie paseczki.
Dno rondla wyłożyć liśćmi lub pergaminem.
Wymieszać w kubku sos sojowy, cukier i wódkę.
Wlać do rondla wodę z octem, zagotować, zdjąć rondel z ognia, ułożyć ryby, a na nich imbir w plasterkach (po bokach ryb), rondel ponownie wstawić na ogień, gotować na średnim ogniu przez 4 minuty bez pokrywy, po czym przykryć i gotować na małym ogniu przez dalsze 10 minut (aż objętość wody zmniejszy sie o około połowę).
Zalać ryby sosem sojowym z cukrem i wódką, posypać imbirem pokrojonym w paski i dalej gotować na małym ogniu, od czasu do czasu polewając ryby i imbir wypływającym sosem.
Zdjąć z ognia, przełożyć na półmisek, polać pozostałym w rondlu sosem.
Podawać gorące z ryżem.
Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla
8 dyżych świeżych sardynek (ok.500g)
1 łyżeczka ziaren różnych gatunków pieprzu
1 mały pęczek koperku
1 ząbek czosnku
2 cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
8 małych gałązek świeżego rozmarynu
4 liście sałaty
8 gałązek rukwi wodnej
sól
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne
200g sardynek z puszki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
otarta skórka z 1 cytryny
sok cytrynowy do smaku
225g serka śmietankowego
Do przybrania:
przepołowione plastry cytryny
natka pietruszki
Do podania:
podgrzane krakersy
Forma potrawy: Dania główne
400 g rumsztyka wołowego
4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki
1 duży kawałek imbiru lub 1 i 1/2 łyżki imbiru w proszku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka maki ziemniaczanej
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sherry lub bialego, wytrawnego wina
1 łyżka miodu
sol, pieprz
olej do smazenia
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Dania rybne, Dania na grilla, Kolacje
120g ziemniaków puree w proszku
200g sardynek w pomidorowym sosie
4 łyżki natki pietruszki, posiekanej
sól czosnkowa
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do przybrania:
cząstki pomidorów
przepołowione plasterki cytryny