8 sardynek świeżych lub mrożonych
1 łyżka octu winnego
1,5 filiżanki wody
2,5 - 3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sake (wódki ryżowej)
1 łyżka cukru
2 kawałki średniego imbiru (2 łyżki imbiru w proszku)
liście do wyłożenia rondla (np. sałaty) lub pergamin
Do podania:
Ryż
Odciąć sardynkom głowy i przy pomocy pałeczki usunąć wnętrzności, umyć pod bieżącą wodą usuwając łuski, osuszyć przy pomocy ściereczki.
Pokroić imbir - połowę na ukośne, cienkie plasterki, a połowę na cieniutkie paseczki.
Dno rondla wyłożyć liśćmi lub pergaminem.
Wymieszać w kubku sos sojowy, cukier i wódkę.
Wlać do rondla wodę z octem, zagotować, zdjąć rondel z ognia, ułożyć ryby, a na nich imbir w plasterkach (po bokach ryb), rondel ponownie wstawić na ogień, gotować na średnim ogniu przez 4 minuty bez pokrywy, po czym przykryć i gotować na małym ogniu przez dalsze 10 minut (aż objętość wody zmniejszy sie o około połowę).
Zalać ryby sosem sojowym z cukrem i wódką, posypać imbirem pokrojonym w paski i dalej gotować na małym ogniu, od czasu do czasu polewając ryby i imbir wypływającym sosem.
Zdjąć z ognia, przełożyć na półmisek, polać pozostałym w rondlu sosem.
Podawać gorące z ryżem.