Formy potrawy: Dania główne, Dania rybne
60 dag oczyszczonej ryby morskiej
2 szklanki mleka
kawałek skórki cytrynowej lub skórki z razowego chleba
20 dag cebuli
50 dag warzyw mieszanych (marchew,pietruszka,seler,por)
listek laurowy
pieprz
sproszkowana papryka
sól
4 łyżki posiekanej naci pietruszki
Ryby umyć i oczyścić, po czym zdjąć z nich skórę ściągając ją od nasady głowy w kierunku ogona. Następnie z tuszek skroić filety, pokroić na porcje, ułożyć w misce i zalać chłodnym mlekiem. Przykryć, wstawić do lodówki na 20-30 min.
Cebulę obrać, opłukać, pokroić w piórka. Resztę warzyw umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w drobny makaronik lub zetrzeć na tarce. Wymieszać warzywa z cebulą, posolić, włożyć do rondla, podlać wrzącą wodą, przykryć, nastawić do gotowania.
Po 15 minutach połowę podgotowanych warzyw wyjąć, na reszcie warzyw na powierzchni ułożyć odcedzone z mleka porcje ryby, oprószyć solą, listkiem laurowym, pieprzem i papryką. Dodać skórkę z cytryny lub z chleba. Przykryć wyjętymi podgotowanymi warzywami. Przykryć rondel, ustawić na małym płomieniu.
Gotować przez 20-30 minut. Ugotowaną rybę razem z warzywami wyjąć na półmisek, obficie posypać zieleniną.
Forma potrawy: Dania rybne, Inne potrawy
1 kg ryby słodkowodnej - np. pstrąga
olej
sól
liście klonowe
Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne
1 kg ryby (sandacz, halibut, dorsz, karmazyn, karp, szczupak) lub 60 dag filetów
10 dag pieczarek lub 20 dag grzybów borowików
2 dag tłuszczu
10 dag cebuli
4 dag tłuszczu do pieczenia
1/8 l śmietany
5 dag sera gouda lub tylżyckiego
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
500 g dyni o suchym miąższu, najlepiej dyni piżmowej
sól morska
olej
opcjonalnie curry lub chili
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Desery
250 g dyni
100 g żółtej marchwi
100 g razowej mąki pszennej
150 ml mleka
sól morska
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
odrobina kolendry
40 g cebuli
2 jaja
Do podania:
twaróg lub kwaśna śmietana