8 kotletów jagnięcych
2 łyżki pokrojonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonego majeranku
otarta skórka z 1 pomarańczy
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do podania:
połowa kapusty chińskiej, pokrojonej w paski
225g małych, poćwiartowanych pomidorków
50g czarnych oliwek
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
2 łyżki przyrumienionych ziarenek sezamowych
Kotlety włożyć do torebki polietylenowej. Wsypać do niej zioła, otartą skórkę z pomarańczy i przyprawić do smaku. Potrząsać torebką tak długo, aż kotlety dokładnie pokryją się masą ziołową.
Tak przyprawione kotlety ułożyć na grillu. Przez około 8-10 minut przypiekać je po każdej stronie. Poczekać, aż się zarumienią i będą upieczone, zgodnie z upodobaniem.
Uprzednio przygotowaną poszatkowaną kapustę, pomidorki i oliwki rozłożyć na 4 talerzach.
Do małej miseczki wlać oliwę, dodać czosnek i przyprawić do smaku.
Następnie wszystko ubić widelcem.
Sałatkę na każdym talerzu polać sosem, a po wierzchu posypać przyrumienionymi ziarenkami sezamowymi.
Kotelty wyjąć z grilla, ułożyć na sałatce i natychmiast podawać.