Formy potrawy: Dania główne, Dania na grilla, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.
8 kotletów jagnięcych
2 łyżki pokrojonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonego majeranku
otarta skórka z 1 pomarańczy
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do podania:
połowa kapusty chińskiej, pokrojonej w paski
225g małych, poćwiartowanych pomidorków
50g czarnych oliwek
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
2 łyżki przyrumienionych ziarenek sezamowych
Kotlety włożyć do torebki polietylenowej. Wsypać do niej zioła, otartą skórkę z pomarańczy i przyprawić do smaku. Potrząsać torebką tak długo, aż kotlety dokładnie pokryją się masą ziołową.
Tak przyprawione kotlety ułożyć na grillu. Przez około 8-10 minut przypiekać je po każdej stronie. Poczekać, aż się zarumienią i będą upieczone, zgodnie z upodobaniem.
Uprzednio przygotowaną poszatkowaną kapustę, pomidorki i oliwki rozłożyć na 4 talerzach.
Do małej miseczki wlać oliwę, dodać czosnek i przyprawić do smaku.
Następnie wszystko ubić widelcem.
Sałatkę na każdym talerzu polać sosem, a po wierzchu posypać przyrumienionymi ziarenkami sezamowymi.
Kotelty wyjąć z grilla, ułożyć na sałatce i natychmiast podawać.
Kotlety schabowe panierowane i duszone
Forma potrawy: Dania główne
4 kotlety schabowe z kostką
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
4 łyżki tartej bułki
2 jaja
1/2 cebuli
250 ml bulionu (może być z kostki)
120 g utartego chrzanu
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
Do podania:
kartofle
kapusta kiszona
Kotlety baranie zapiekane z pieczarkami
Forma potrawy: Dania główne
8 kotletów z młodej baraniny z kostką
200 g parmezanu
200 g pieczarek
3 łyżki masła
20 g słoniny
1 cebula
2 łyżki tartej bulki
50 ml bulionu
1 łyżeczka pokrojonej zielonej pietruszki
sól, pieprz
Do podania:
kartofle jako purée
czerwona kapusta
Schab karkowy z grilla (z rusztu)
Forma potrawy: Dania na grilla
1 kg schabu karkowego
150 g tartego sera żółtego
2 łyżki oleju
1 łyżka mielonej papryki ostrej
1 łyżka mielonej papryki slodkiej
1 łyżeczka kminku
sól
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
1 szklanka soi
2 uduszone cebule
1/2 szklanki płatków owsianych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
suszony chleb - 1 kromka
sos sojowy
przyprawy ziołowe