Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz.
1 kg ziemniaków
4 kotlety schabowe
4 łyżki oleju
4 cebule
4 jabłka
6 łyżek soku z cytryny
sól, pieprz
8 gałązek tymianku
8 łyżek śmietany kremówki
Do dekoracji:
kilka gałązek natki pietruszki lub tymianku
Ziemniaki umyć, gotować w mundurkach 15 minut w osolonej wodzie, odcedzić. Przestudzić polewając zimną wodą, obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Mocno rozgrzać olej na patelni, smażyć na nim kotlety 4 minuty z każdej strony na średnim ogniu, zdjąć z patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem - np. w rozgrzanym piekarniku.
Cebulę obrać, posiekać. Jabłka umyć, wyciąć środki z pestkami. Miąższ pokroić na cząstki, skropić sokiem z cytryny. Na tłuszcz ze smażenia kotletów wrzucić cebulę, smażyć przez minutę na małym ogniu.
Następnie dodać do tego ziemniaki i jabłka, wszystkie składniki smażyć jeszcze przez 5 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Tymianek opłukać, osuszyć, listki oderwać od gałązek, wrzucić do jarzynki.
Śmietanę przyprawić na pikantnie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na cztery talerze przełożyć ziemniaki z jabłkiem, kotlety i dołożyć na nie kleksy śmietany.
Gotowe danie posypać pieprzem. Udekorować gałązkami natki pietruszki i tymianku.
Forma potrawy: Dania główne
60 dag schabu
tłuszcz do smażenia
2 dag mąki
2 dag grzybów suszonych
20 dag kapusty kwaszonej
5 dag cebuli
3 dag tłuszczu
2 dag mąki
4 sztuki usmażonych naleśników
2 jaja
bułka tarta
sól, pieprz
Do podania:
ziemniaki i surówki
Sałatka z dyni z marchewką i jabłkiem
Forma potrawy: Sałatki
250 g dyni
2–3 marchewki
2–3 jabłka
śmietana lub sos majonezowo-jogurtowy, lub sos curry
przyprawy do smaku
Forma potrawy: Dania główne
2 kotlety cielęce
garść makaronu na osobę
najmłodsze warzywa, jakie się da znaleźć (marchewki, brokuły, co kto lubi)
1/4 kg pieczarek
garść winogron
sok z cytryny
1/2 szklanki białego wina (takiego jak do obiadu)
1/2 szklanki rosołu
masło do smażenia
Forma potrawy: Sałatki
30 dag brokułów
sól
kilka rzodkiewek
2 czerwone papryki
1 jabłko
1 jajo ugotowane na twardo
2 łyżki posiekanej zieleniny (koperek, szczypiorek)
1/2 szklanki majonezu
sok z cytryny
cukier
pieprz