Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.
4 kotlety schabowe
500g odsączonych śliwek z puszki (syrop pozostawić)
1 cebula, posiekana
25g masła lub 1 łyżka oleju
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
Kotelty schabowe posmarować małą ilością syropu ze śliwek i ułożyć je na grillu. Opiekać przez około 10 minut, aż będą zarumienione.
W tym czasie na maśle lub oleju smażyć cebulę, dopóki nie zmięknie. Dodać resztę syropu ze śliwek, przyprawić do smaku i gotować przez około 5 minut.
Kotlety polać małą ilością ciepłego sosu syropowego. Kiedy są już gotowe, obrócić je na drugą stronę i opiekać przez około 10 minut, polewając nadal ciepłym sosem.
Do reszty sosu dodać śliwki i podgrzać na wolnym ogniu. Na ogrzanym uprzednio talerzu ułożyć kotelty schabowe, położyć na nich śliwki i polać odrobiną sosu.
Podawać na gorąco, wraz z pozostałym sosem, przelanym do sosjerki.
Wieprzowina, Schab, Śliwki, Cebula, Sól kuchenna, Masło, Olej, Pieprz
Forma potrawy: Dania główne
1,2 kg schabu bez kości
100 g migdałów
250 ml wina (malaga)
5 łyżek oleju
2 gałązki zielonej pietruszki
sól
Kotlety schabowe panierowane i duszone
Forma potrawy: Dania główne
4 kotlety schabowe z kostką
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
4 łyżki tartej bułki
2 jaja
1/2 cebuli
250 ml bulionu (może być z kostki)
120 g utartego chrzanu
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
Do podania:
kartofle
kapusta kiszona
Papryka w zalewie z pomidorami
Forma potrawy: Przetwory
kg papryki
25 dag cebuli
40 dag pomidorów - twardych ale dojrzałych
3 szkl. wody
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
2 łyżeczki cukru
czosnek
Forma potrawy: Dania na grilla
dorodny kawałek karkówki
czosnek 4-5 ząbków
sproszkowana słodka czerwona papryka
sól kamienna
pieprz czerwony (lub czarny)
kimnek
oliwa z oliwek