Przepisy z owocami
Kolorem zielonym zaznaczono owoce
2 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki swieżego oleju
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
trochę soli
2 szklanki startych marchewek
1/2 szklanki startych orzechów lub bakalii
100g długoziarnistego ryżu
250ml bulionu z kury
50g czerwonej fasoli z puszki
50g ziaren kukurydzy z puszki
1 pomidor
1 mała cebula
1 jabłko
1 banan
2 plasterki ananasa
1 pomarańcza bez pestek
20g rodzynków
1 łyżeczka masła
1 łyżka posiekanych ziół (pietruszka, estragon, mięta)
Sos vinaigrette:
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku cytrynowego
sól, pieprz
Ciasto:
25dag mąki pszennej
15dag masła
10dag cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1kg tłustego sera twarogowego
25dag cukru oraz 1 cukier waniliowy
3 żółtka
1 jajko
10dag rodzynek
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki masła
Krem:
10dag cukru
3 białka
10dag wiórków kokosowych
5dag łuskanych orzechów włoskich
400g jabłek
50-100g cukru
100ml śmietany
mały kawałek cynamonu
3-4 goździki
1,5 litra wody
200g jabłek do pieczenia
4 łyżeczki surowych żurawin lub konfitur z całych jagód
70g cukru do żurawin
1,2kg szynki bez kości
po 30dag jasnych i ciemnych winogron
2 szkl. soku jabłkowego
50ml calvadosu (wódki)
100ml śmietany kremówki
2 łyżki oliwy
łyżka masła
cytryna
Dodatki:
sól, pieprz
rozmaryn, jałowiec
mąka ziemniaczana
1kg schabu z polędwicą i skórką
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 puszka ananasów
sól, pieprz
Sos:
120g suszonych śliwek
1 łyżka cukru
Do podania:
zmiemniaki
czerwona kapusta
800g schabu bez kości
80ml wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki oleju
350g suszonych moreli
1 puszka brzoswkiń
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
olej do smażenia
4 filety rybne równej wielkości
10 pieczarek
10 obranych kasztanów jadalnych
sól
5-6 liści sałaty do przybrania
Marynata:
50ml wódki
4 łyżki sosu sojowego
Sos:
marynata pozostała po marynowaniu ryby
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
1 cebula
250–300g cukinii
3–4 łyżki śmietany
sól
2 łyżeczki cukru
sok z cytryny
Dodatkowo:
gruszki
jabłka
śliwki renklody
1kg dyni
500g borówek albo żurawin
750g cukru
1 kg. dojrzałych, twardych gruszek
20dag cukru
3 szkl. wody
anyż gwiazdkowy
cynamon
mleko z orzechów kokosowych
10dag orzeszków ziemnych
pieprz, sól
grzanki