cojemy.pl > Przekąski lub przystawki > Szynka pieczona z winogronami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Ciasta bez jajek

Szynka pieczona z winogronami

Formy potrawy: przekąska lub przystawka

Składniki potrawy

1,2kg szynki bez kości
po 30dag jasnych i ciemnych winogron
2 szkl. soku jabłkowego
50ml calvadosu (wódki)
100ml śmietany kremówki
2 łyżki oliwy
łyżka masła
cytryna

Dodatki:
sól, pieprz
rozmaryn, jałowiec
mąka ziemniaczana

Przyrządzanie

Calvados wymieszać z łyżką oliwy, jałowcem, rozmarynem, solą i pieprzem. Natrzeć tym mięso i odstawić na 3 godziny.

Po tym czasie powiększyć w mięsie otwór po kości i włożyć tam ciemne winogrona. Zaszyć otwór, amięso obsmażyć ba maśle z oliwą. Przełożyć do brytfanki, polać sosem ze smażenia oraz szklanką soku jabłkowego i piec 70 minut w temperaturze 180°C.

Mięso wyjąć, do sosu dolać resztę soku jabłkowego, włożyć winogrona i zagotować. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną, dodać kremówkę, szczyptę solim pieprzu, skórki z cytryny.

Podawać z mięsem.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cytryna, Jabłka, Jałowiec, Masło, Mąka ziemniaczana, Oliwa, Pieprz, Rozmaryn, Szynka, Sól kuchenna, Winogrona, Wódka, Śmietana

Podobne przepisy

Ciasto z winogronami

Forma potrawy: Ciasto
po 20dag zielonych i ciemnych winogron
25dag mąki
5 jajek
szczypta soli
20dag cukru
2 cukry waniliowe
1/2 kostki masła
3dag mielonych orzechów laskowych
25dag śmietany kremówki
3 łyżki płatków orzechowych laskowych

Do dekoracji:
cukier puder
melisa cytrynowa
» zobacz przepis

Tort z winogronami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
3 jajka
8dag cukru
8dag mąki
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
3dag posiekanych pistacji

Krem:
30dag jeżyn (mogą być mrożone)
25dag twarogu śmietankowego
25dag mleka skondensowanego
12dag cukru pudru
9 łyżeczek żelatyny
szklanka śmietany kremówki
3 łyżki cukru waniliowego
30dag winogron
galaretka winogronowa
» zobacz przepis

Szynka w miodzie

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
60dag szynki dobrej jakości
2 jaja
6 łyżek miodu
4 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki oleju
sól
olej do smażenia
3 plastry ananasa do przybrania
» zobacz przepis

Talerz serów na przyjęcie

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
300g sera twardego lub półtwardego
300g sera z przerostem pleśni
300g sera z porostem pleśni (krowiego lub koziego) lub fety
100g sera miękkiego
2 kiście winogron
4 gruszki
kilkanaście orzechów włoskich
kilkanaście czarnych oliwek
bułeczki
krakersy
bagietka
pumpernikiel
» zobacz przepis

Ciastka z winogronami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
20dag mąki
5dag mielonych orzechów laskowych
10dag cukru pudru
15dag masła
żółtko z jajka

Krem:
1/2 szklanki soku jabłkowego
opakowanie budyniu waniliowego
szklanka śmietany
3/4 szkanki białego wina
5dag cukru
40dag jasnych i ciemnych winogron
» zobacz przepis

Makrela pieczona w soli

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja, Danie rybne
1 makrela (na osobę)
1 łyżka soli grubej
2 łyżki tartej rzepy
1 łyżeczka sosu sojowego
» zobacz przepis

Marynowany seler z ananasem i szynką

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
puszka kukurydzy
biała część pora
3 jajka
kilka plastrów szynki
słoiczek marynowanego selera
5 krązków ananasa (lub w kawałkach)
majonez
sól
pieprz
» zobacz przepis

Ryż zapiekany z winogronami

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
1 szklanka ryżu
2 cebule
pół szklanki masła
kostka rosołowa
szklanka winogron
0,25 szklanki posiekanych orzechów włoskich
sól, pieprz
 
Do podania:
sos beszamelowy
» zobacz przepis

Placek z winogronami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
20dag mąki
jajko
łyżeczka suszonych drożdży
3dag masła
3dag cukru
1/2 szklanki mleka
sól

Masa:
40dag mieszanych winogron oczyszczonych z pestek lub bezpestkowych
szklanka śmietany
3 jajka
cytryna
6dag cukru
opakowanie budyniu waniliowego
cukier puder
» zobacz przepis

Sos do spaghetti dla cierpliwych

Forma potrawy: Sos
1 parówka
szynka
olej roślinny
ser żółty ostry
keczup
musztarda
pieprz
przyprawa do spaghetti
sól
cebula
2 pomidory
» zobacz przepis

Pstrągi z nawarry

Forma potrawy: Danie rybne, Zapiekane
4 pstrągi (po ok. 20 dag)
3 plastry szynki serrano lub westfalskiej
100ml oleju
2 łyżki mąki
1 cytryna
sól, biały pieprz
» zobacz przepis

Sałatka z makaronu i wędlin

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
100g suchego makaronu
250g wędlin (salami, kabanosy, szynka, chudy bekon)
50g suszonych grzybów (tylko kapelusze)
1 cebula
1 łyżka posiekanej pietruszki

Sos ziołowy:
8 łyżek oliwy
4 łyżki octu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka bazylii
sól, pieprz
2 łyżki wywaru z grzybów
natka pietruszki
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.