1,2kg szynki bez kości
po 30dag jasnych i ciemnych winogron
2 szkl. soku jabłkowego
50ml calvadosu (wódki)
100ml śmietany kremówki
2 łyżki oliwy
łyżka masła
cytryna
Dodatki:
sól, pieprz
rozmaryn, jałowiec
mąka ziemniaczana
Calvados wymieszać z łyżką oliwy, jałowcem, rozmarynem, solą i pieprzem. Natrzeć tym mięso i odstawić na 3 godziny.
Po tym czasie powiększyć w mięsie otwór po kości i włożyć tam ciemne winogrona. Zaszyć otwór, amięso obsmażyć ba maśle z oliwą. Przełożyć do brytfanki, polać sosem ze smażenia oraz szklanką soku jabłkowego i piec 70 minut w temperaturze 180°C.
Mięso wyjąć, do sosu dolać resztę soku jabłkowego, włożyć winogrona i zagotować. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną, dodać kremówkę, szczyptę solim pieprzu, skórki z cytryny.
Podawać z mięsem.