Formy potrawy: Dania główne, Dania rybne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 2 godz. 10 min.
4 filety rybne równej wielkości
10 pieczarek
10 obranych kasztanów jadalnych
sól
5-6 liści sałaty do przybrania
Marynata:
50 ml wódki
4 łyżki sosu sojowego
Sos:
marynata pozostała po marynowaniu ryby
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
1 cebula
Filety płytko ponacinać ostrym nożem i ułożyć w salaterce. Zalać wódką wymieszaną z sosem sojowym i marynować przez 2 godziny (marynatę należy zachować).
Pieczarki oczyścić i umyć. Ogonki odciąć i odrzucić.
Zamarynowane filety układać na dużym kawałku folii aluminiowej. Na nich umieścić kasztany i pieczarki. Folie szczelnie zawinąć i ułożyć w żaroodpornym naczyniu z przykrywką. Piec w nagrzanym do temp. 200°C piekarniku przez 25-30 minut.
Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Płyn z marynaty połączyć z sokiem z cytryny i z pomarańczy. Dodać poszatkowaną cebulę i sos starannie wymieszać.
Gotową rybę układać na podgrzanym półmisku, wyłożonym liśćmi sałaty. Polać sosem i podawać. Tak przyrządzoną rybę można również ugotować na parze.
Forma potrawy: Dania rybne, Inne potrawy
1 kg ryby słodkowodnej - np. pstrąga
olej
sól
liście klonowe
Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne
1 kg ryby (sandacz, halibut, dorsz, karmazyn, karp, szczupak) lub 60 dag filetów
10 dag pieczarek lub 20 dag grzybów borowików
2 dag tłuszczu
10 dag cebuli
4 dag tłuszczu do pieczenia
1/8 l śmietany
5 dag sera gouda lub tylżyckiego
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
sól
225g ryżu błyskawicznego
1/4 łyżeczki kurkumy
4 większe kawałki dorsza bez ości
1 łyżka oleju
1 cebula, posiekana
4 jajka, ugotowane na twardo i podzielone na ćwiartki
4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do przybrania:
cząstki cytryny