4 filety rybne równej wielkości
10 pieczarek
10 obranych kasztanów jadalnych
sól
5-6 liści sałaty do przybrania
Marynata:
50ml wódki
4 łyżki sosu sojowego
Sos:
marynata pozostała po marynowaniu ryby
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
1 cebula
Filety płytko ponacinać ostrym nożem i ułożyć w salaterce. Zalać wódką wymieszaną z sosem sojowym i marynować przez 2 godziny (marynatę należy zachować).
Pieczarki oczyścić i umyć. Ogonki odciąć i odrzucić.
Zamarynowane filety układać na dużym kawałku folii aluminiowej. Na nich umieścić kasztany i pieczarki. Folie szczelnie zawinąć i ułożyć w żaroodpornym naczyniu z przykrywką. Piec w nagrzanym do temp. 200°C piekarniku przez 25-30 minut.
Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Płyn z marynaty połączyć z sokiem z cytryny i z pomarańczy. Dodać poszatkowaną cebulę i sos starannie wymieszać.
Gotową rybę układać na podgrzanym półmisku, wyłożonym liśćmi sałaty. Polać sosem i podawać. Tak przyrządzoną rybę można również ugotować na parze.