Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 5, czas przygotowania: 2 godz.
800 g schabu bez kości
80 ml wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki oleju
350 g suszonych moreli
1 puszka brzoswkiń
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
olej do smażenia
Mięso dokładnie umyć i osuszyć. Ząbki czosnku oczyścić i zmiażdżyć.
Mięso natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem, a nastepnie schłodzić w lodówce przez 1 - 2 godziny.
Morele zalać gorącą wodą, zostawić na 10 minut i odcedzić.
Schłodzony schab ponacinać w wielu miejscach i naszpikować morelami.
W brytfance rozgrzać olej i zrumienić na nim mięso ze wszystkich stron, a następnie wstawić do piekarnika na 1 - 1,5 godziny. W trakcie pieczenia polewać często sosem.
Po upływie 40 minut do mięsa dolać czerwone wino i dodać resztę moreli.
Schab podawać na zimno pokrojony w plastry. Dla lepszego efektu można obłożyć go na półmisku połówkami brzoskwiń z puszki.
Morele, Schab, Brzoskwinie, Sól kuchenna, Czosnek, Olej, Wino, Majeranek, Pieprz
Forma potrawy: Dania główne
boczek pieczony
schab świnski surowy
olej roślinny
ser żółty ostry
sos diabelski (keczup)
przyprawa do mięsa z grilla
sól
cebula
Forma potrawy: Dania główne
75 dag schabu bez kości
5 ząbków czosnku
sól i pieprz
Do podania:
surówka z czerwonej kapusty
Forma potrawy: Dania główne
1 kg schabu z polędwicą i skórką
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 puszka ananasów
sól, pieprz
Sos:
120 g suszonych śliwek
1 łyżka cukru
Do podania:
zmiemniaki
czerwona kapusta
Forma potrawy: Dania główne
60 dag schabu
tłuszcz
1 dag mąki
1 dag ketchupu
8 dag cebuli
2 dag żelatyny
białko
sól, pieprz
jajko gotowane
papryka konserwowa
zielenina