Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
1 kg dyni
500 g borówek albo żurawin
750 g cukru
Dojrzałe borówki umyć i osączyć. Część z nich rozgnieść łyżką i w miazdze rozpuścić cukier. Podgrzać, dodać resztę borówek, a następnie dynię utartą na tarce o dużych otworach.
Razem podgrzewać do chwili, aż wiórki dyni nabiorą szklistego wyglądu.
Gorący dżem przełożyć do gorących słoików i zamknąć.
Forma potrawy: Przetwory
1 kg dyni
500 g kwaśnych jabłek
700 g cukru
kilka goździków
mielony cynamon
Marmolada z dyni, jabłek i borówek
Forma potrawy: Przetwory
500 g oczyszczonej dyni
1,5 kg jabłek
500 g borówek (ewentualnie przemrożonej jarzębiny albo żurawiny)
cukier do smaku (100–250 g)
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
4 serki camembert
kiść winogron
dżem borówkowy
2 jajka
2 łyżki mąki
4 łyżki bułki tartej
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
sól
olej do smażenia
tosty
Forma potrawy: Przetwory
1,5 kg kabaczka
1 duża cytryna
ok. 1 kg cukru
7 g mielonego imbiru