1 kg. dojrzałych, twardych gruszek
20dag cukru
3 szkl. wody
anyż gwiazdkowy
cynamon
Sposób numer 1
Wodę zagotować z cukrem i przyprawami. Owoce umyć, wyjąć gniazda nasienne, ułożyć w przygotowanych słojach. Natychmiast zalać gorącym syropem (pozostawić 2 cm od brzegów słoja), zamknąć. Pasteryzować w temp. 95°C (słoiki 0,5 litra - 20 min, większe - 25 min).
Sposób numer 2
Obrane gruszki krótko obgotować w małej ilości wody. Ułożyć w słojach, zalać gorącym syropem, pasteryzować.
Rada: Małe gruszki można pozostawić w całości, wyjmując tylko gniazda nasienne. Przejrzałe gruszki sprawiają, że syrop mętnieje. Niedojrzałe są niesmaczne - dlatego wybierając gruszki należy robić to z wyczyciem :)