1 kg. dojrzałych, twardych gruszek
20 dag cukru
3 szkl. wody
anyż gwiazdkowy
cynamon
Sposób numer 1
Wodę zagotować z cukrem i przyprawami. Owoce umyć, wyjąć gniazda nasienne, ułożyć w przygotowanych słojach. Natychmiast zalać gorącym syropem (pozostawić 2 cm od brzegów słoja), zamknąć. Pasteryzować w temp. 95°C (słoiki 0,5 litra - 20 min, większe - 25 min).
Sposób numer 2
Obrane gruszki krótko obgotować w małej ilości wody. Ułożyć w słojach, zalać gorącym syropem, pasteryzować.
Rada: Małe gruszki można pozostawić w całości, wyjmując tylko gniazda nasienne. Przejrzałe gruszki sprawiają, że syrop mętnieje. Niedojrzałe są niesmaczne - dlatego wybierając gruszki należy robić to z wyczyciem :)
Forma potrawy: Napoje, Drinki i koktajle alkoholowe
2 duże jabłka
100 ml białego wina
cynamon w proszku
Forma potrawy: Desery
500 g miąższu dyni
1 l wody
100–150 g cukru
2 laski wanilii
3 goździki
sok z 1 cytryny
łyżeczka octu
Forma potrawy: Sałatki
od 5 do 7 gruszek
5 cebul
2 marchewki
śmietana
czosnek
ser
majonez
Forma potrawy: Przetwory
2 kg oczyszczonych gruszek
1,5 kg cukru
1 laska wanilii
łyżka octu
litr wody
sok z dużej cytryny
odrobina brandy lub winiaku