MENU
ZWIŃ MENU

Kompot z gruszek

Formy potrawy: Napoje, Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

1 kg. dojrzałych, twardych gruszek
20 dag cukru
3 szkl. wody
anyż gwiazdkowy
cynamon

Przyrządzanie

Sposób numer 1
Wodę zagotować z cukrem i przyprawami. Owoce umyć, wyjąć gniazda nasienne, ułożyć w przygotowanych słojach. Natychmiast zalać gorącym syropem (pozostawić 2 cm od brzegów słoja), zamknąć. Pasteryzować w temp. 95°C (słoiki 0,5 litra - 20 min, większe - 25 min).

Sposób numer 2
Obrane gruszki krótko obgotować w małej ilości wody. Ułożyć w słojach, zalać gorącym syropem, pasteryzować.

Rada: Małe gruszki można pozostawić w całości, wyjmując tylko gniazda nasienne. Przejrzałe gruszki sprawiają, że syrop mętnieje. Niedojrzałe są niesmaczne - dlatego wybierając gruszki należy robić to z wyczyciem :)

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kompot z jabłek na winie

Forma potrawy: Napoje, Drinki i koktajle alkoholowe

2 duże jabłka
100 ml białego wina
cynamon w proszku

Jesienny kompot z dyni

Forma potrawy: Desery

500 g miąższu dyni
1 l wody
100–150 g cukru
2 laski wanilii
3 goździki
sok z 1 cytryny
łyżeczka octu

Sałatka z gruszek

Forma potrawy: Sałatki

od 5 do 7 gruszek
5 cebul
2 marchewki
śmietana
czosnek
ser
majonez

Konfitury z gruszek lipcowych

Forma potrawy: Przetwory

2 kg oczyszczonych gruszek
1,5 kg cukru
1 laska wanilii
łyżka octu
litr wody
sok z dużej cytryny
odrobina brandy lub winiaku