Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
Ciasto:
25 dag mąki pszennej
15 dag masła
10 dag cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg tłustego sera twarogowego
25 dag cukru oraz 1 cukier waniliowy
3 żółtka
1 jajko
10 dag rodzynek
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki masła
Krem:
10 dag cukru
3 białka
10 dag wiórków kokosowych
5 dag łuskanych orzechów włoskich
Przygotować ciasto:
wszystkie składniki na ciasto wymieszać, szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 20 minut
Przygotować masę serową:
ser zemleć, żółtka, jajko, cukier i cukier waniliowy ubić na gęstą masę. Rodzynki umyć i osączyć. Do ubitych jajek dodawać stopniowo, ucierając w misce: ser, mąkę, stopione masło, rodzynki.
Dno tortownicy, o średnicy 24 cm, wyłożyć równą warstwą ciasta, następnie wyłożyć masę serową, wyrównać powierzchnię i piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Przygotować krem:
z białek ubić pianę i nadal ubijając, dodawać cukier, wiórki kokosowe i na końcu orzechy. Krem wyłożyć na upieczone ciasto, wyrównać i zapiec (10 minut) w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Po ostudzeniu wyjąć sernik z tortownicy.
Forma potrawy: Desery
2 średnie pomarańcze
1 mały czerwony grejpfrut
1 mały melon
50 g wiórków kokosowych
500 ml mleka
40 g cukru
40 g kaszy manny
2 łyżeczki soku z cytryny
Sandwicze z kremem serowo-orzechowym
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
4 kromki chleba
2 rzodkiewki
4 dag masła
10 dag łagodnego sera żółtego
3 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
2-3 łyżki mleka
Forma potrawy: Ciasta
50 dkg sera twarogowego tłustego lub półtłustego
25 dkg malin (lub truskawek) - mogą być mrożone
1 opakowanie galaretki malinowej (lub truskawkowej)
1 1/2 szklanki śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego (1,6 dkg)
10 dkg cukru, 1/2 cytryny
30 dkg biszkoptów
Sernik truskawkowy lub malinowy
50 dag sera twarogowego tłustego lub półtłustego
25 dag malin lub truskawek
1 torebka galaretki malinowej lub truskawkowej
1 1/2 szklanki śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego
10 dag cukru
połowa cytryny
30 dag biszkoptów