MENU
ZWIŃ MENU

Ryż z szynką i pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne

Składniki

400 g. ryżu
400 g. pieczarek
świeży ogórek
2 cebule
200 g. szynki
2 łyżki kaparów (niekoniecznie - dla tych co lubią)
3 łyżki octu winnego
7 łyżek oliwy
sól, pieprz
szczypta cukru
świeże lub suszone zioła - szczypiorek, estragon, bazylia

Przyrządzanie

Ryż opłukać, gotować przez 17 minut w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić.

Pieczarki i ogórek obrać, umyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, szynkę w paseczki. Kapary posiekać.

Składniki połączyć - dodać ryż, posolić i popieprzyć.

Z oliwy, octu winnego i cukru zrobić sos.

Polać ryż z warzywami, delikatnie wymieszać. Posypać posiekanymi ziołami.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sałatka z szynką, ryżem i pieczarkami

Forma potrawy: Sałatki

400 g. ryżu
400 g. pieczarek
świeży ogórek
2 cebule
200 g. szynki
2 łyżki kaparów (niekoniecznie )
3 łyżki octu winnego
7 łyżek oliwy
sól
pieprz
szczypta cukru
świeże lub suszone zioła - szczypiorek, estragon, bazylia.

Zupa sidorska

Forma potrawy: Zupy

1,5 litra wywaru z drobiu i warzyw
15 dag szynki wędzonej
2-3 żółtka
5 dag kaszy manny
zielenina
sól, pieprz

Pasta z żółtego sera z wędliną

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

25 dag żółtego sera
10 dag szynki lub kiełbasy
sól
1 szklanka kefiru
ketchup

Pasztet z kaczki z pieczarkami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

kaczka
5 dag tłuszczu
10 dag wątróbki z kaczki
około 20 dag pieczarek
4 dag suszonych śliwek
100 ml śmietany
6-8 dag czerstwej bułki
2 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa