MENU
ZWIŃ MENU

Makaron z tuńczykiem i anchois

Forma potrawy: Dania główne

Składniki

paczka makaronu
puszka tuńczyka w oleju
puszka filecików anchois w oleju
mały słoiczek kaparów
oliwki bez pestek
sól, pieprz
10 dag startego parmezanu (niekoniecznie)

Przyrządzanie

Makaron (np. świderki, rurki, muszelki) ugotować al dente. Na patelnię wyłożyć tuńczyka i anchois razem z olejem.

Podgrzać, dodać kapary i oliwki odączone z zalewy, doprawić pieprzem do smaku. Następnie wymieszać z ugotowanym makaronem. Można posypać po wierzchu startym parmezanem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Muszelki z tuńczykiem

Forma potrawy: Dania główne

225g makaronu muszelki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
400g tuńczyka w oleju
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
50g zielonych faszerowanych oliwek, nierówno pokrojonych
100g malutkich grzybków - np. pieczarek
4 liście laurowe

Pizza kalabryjska z pomidorami i tuńczykiem

Ciasto:
350 g mąki
20 g drożdzy
2 łyżki smalcu
220 ml letniej wody
sól
tłuszcz do wysmarowania formy
 
Farsz:
600 g pomidorów
200 g tuńczyka w oliwie
50 g anchois
50 g zielonych oliwek faszerowanych
1 jajo
1 szalotka
3 łyżki oliwy
 

Sos z czarnych oliwek

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sosy

20 czarnych oliwek bez pestek
60 ml wywaru z drobiu
2 ząbki czosnku
3 filety anchois
kilka posiekanych kaparów
100 ml oliwy
sól
pieprz
3 łyżki octu winnego

Sałatka nordycka rybna

Forma potrawy: Sałatki, Dania rybne

150 g łososia wędzonego
150 g węgorza wędzonego
100 g krewetek lub krabów z puszki
50 g anchois
1 łyżka kaparow
100 g wątróbki z dorsza
 
Sos:
80 g majonezu
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka musztardy
1 pęczek koperku