Formy potrawy: Zapiekane, Śniadania, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 45 min.
2 papryki: żółta i zielona
150 g bobu
3 łyżki soku z cytryny
1 strąk marynowanej papryki pepperoni
1 łyżka kaparów
8 kromek bułki paryskiej
1 ząbek czosnku
1 łyżka liści mięty
1 łyżka liści bazylii
2 łyżki wiórków parmezanu
3 łyżki oliwy
Papryki (po za pepperoni) należy ułożyć na wyłożonej folią blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut. Od czasu do czasu je obracać. Kiedy skórka stanie się lekko brązowa, wyjąć papryki z piekarnika, włożyć do garnka, przykryć i odstawić na kilka minut. Następnie zdjąć skórkę z papryk a miąższ pokroić na paski.
W trakcie pieczenia papryki zagotować wodę i wrzucić bób. Gotować przez 4 minuty, odcedzić, zahartować zimną wodą i obrać z twardych łupin. Obrany bób polać sokiem z cytryny i łyżką oliwy (można go rozgnieść, żeby nie spadał).
Kromki bułki należy upiec w piekarniku i natrzeć czosnkiem. Na połowie grzanek ułożyć paprykę, pokrojoną pepperoni oraz kapary. Grzanki skropić oliwą, posypać parmezanem oraz bazylią. Na pozostałych ułożyć bób, parmezan oraz miętę.
Schab karkowy zapiekany z warzywami
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
6 plastrów pieczonego schabu
cukinia
2 kolorowe papryki (czerwona i żółta)
2 cebule
pęczek bazylii
5 dag mozzarelli
3 łyżki oleju
łyżeczka oregano
2 łyżki mąki
sól, bułka tarta, pieprz
Forma potrawy: Dania na grilla
4 duże papryki
50 dag cukinii
4 duże pomidory
40 dag pieczarek
sól, pieprz
4-5 łyżek octu lub soku z cytryny
8-10 łyżek oliwy
Forma potrawy: Zapiekane, Śniadania
4 kromki pszennego chleba
25 dag startego żółtego sera
5 łyżek wytrawnego białego wina lub mleka
roztrzepane jajo
sól, pieprz
Forma potrawy: Zupy
1250 ml mleka
2 żółtka
40 dag razowego chleba
sól
3 łyżeczki masła
opcjonalnie 3-4 migdały