2 papryki: żółta i zielona
150g bobu
3 łyżki soku z cytryny
1 strąk marynowanej papryki pepperoni
1 łyżka kaparów
8 kromek bułki paryskiej
1 ząbek czosnku
1 łyżka liści mięty
1 łyżka liści bazylii
2 łyżki wiórków parmezanu
3 łyżki oliwy
Papryki (po za pepperoni) należy ułożyć na wyłożonej folią blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut. Od czasu do czasu je obracać. Kiedy skórka stanie się lekko brązowa, wyjąć papryki z piekarnika, włożyć do garnka, przykryć i odstawić na kilka minut. Następnie zdjąć skórkę z papryk a miąższ pokroić na paski.
W trakcie pieczenia papryki zagotować wodę i wrzucić bób. Gotować przez 4 minuty, odcedzić, zahartować zimną wodą i obrać z twardych łupin. Obrany bób polać sokiem z cytryny i łyżką oliwy (można go rozgnieść, żeby nie spadał).
Kromki bułki należy upiec w piekarniku i natrzeć czosnkiem. Na połowie grzanek ułożyć paprykę, pokrojoną pepperoni oraz kapary. Grzanki skropić oliwą, posypać parmezanem oraz bazylią. Na pozostałych ułożyć bób, parmezan oraz miętę.