MENU
ZWIŃ MENU

Cukinia z kaparami i miętą

Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska

Składniki

500 g cukinii
kilkanaście listków świeżej mięty
słoiczek marynowanych kaparów
1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Przyrządzanie

Obrać cukinię i pokrojoną na kawałki przełożyć do rondla, następnie zalać szklanką wody. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut.

Miękką cukinię odcedzić na sitku, wystudzić, przełożyć do salaterki i rozgnieść widelcem.

Do masy dodać oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, połowę posiekanych listków mięty, po łyżce zalewy z kaparów i octu oraz sól i pieprz.

Całość wymieszać, posypać kaparami i udekorować pozostałymi listkami mięty.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Cukinia faszerowana z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

cukinia 2
kukurydza z puszki 10 dkg
szynka wędzona 5 dkg
ser żółty tarty 5 dkg
oliwki
sól
pieprz

Cukinia z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

1 średnia cukinia
ok. 100 ml oliwy
ocet winny
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżka posiekanego tymianku
sól

Cukinia z mikrofalówki

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy

1 Cukinia
4-5 ziemniaków
zioła prowansalskie
lub oregano
lub pieprz
lub chili

Cukinia serowa z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

oscypek ( nie wędzony) 60 dag
cukinia 2 szt
tymianek 1 kubeczek
oliwki 10 dag
oliwa 4 łyżki płaskie
szczypiorek