Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska
500 g cukinii
kilkanaście listków świeżej mięty
słoiczek marynowanych kaparów
1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Obrać cukinię i pokrojoną na kawałki przełożyć do rondla, następnie zalać szklanką wody. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut.
Miękką cukinię odcedzić na sitku, wystudzić, przełożyć do salaterki i rozgnieść widelcem.
Do masy dodać oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, połowę posiekanych listków mięty, po łyżce zalewy z kaparów i octu oraz sól i pieprz.
Całość wymieszać, posypać kaparami i udekorować pozostałymi listkami mięty.
Forma potrawy: Dania na grilla
cukinia 2
kukurydza z puszki 10 dkg
szynka wędzona 5 dkg
ser żółty tarty 5 dkg
oliwki
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania na grilla
1 średnia cukinia
ok. 100 ml oliwy
ocet winny
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżka posiekanego tymianku
sól
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
1 Cukinia
4-5 ziemniaków
zioła prowansalskie
lub oregano
lub pieprz
lub chili
Forma potrawy: Dania na grilla
oscypek ( nie wędzony) 60 dag
cukinia 2 szt
tymianek 1 kubeczek
oliwki 10 dag
oliwa 4 łyżki płaskie
szczypiorek