MENU
ZWIŃ MENU

Sos tatarski

Formy potrawy: , potrawa wegetariańska

Składniki

1 szklanka oleju
1 łyżka świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka białego octu winnego
1 łyżeczka musztardy
2 duże lub 3 małe żółtka jajek
1 zielona nieduża cebula
1 łyżka kaparów
1 ogórek marynowany
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu

Przyrządzanie

Żółtka oraz olej powinny być w temperaturze pokojowej. Kapary odsączyć. Wymieszać żółtka, sok z cytryny, ocet, musztardę, sól i pieprz. Roztrzepać na gładką masę.

Dodawać małe porcje oleju, cały czas ubijając, aby masa wchłaniała olej.

Cebulę, ogórek, kapary oraz natkę pietruszki należy posiekać. Dodać do majonezu. Całość wymieszać.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sos tatarski 2

2 jajka
2 ogórki konserwowe
mały słoik grzybów marynowanych (np. pieczarek)
nać szczypiorku
1-2 łyżeczki tartego chrzanu
1 część śmietany
2 części majonezu
sól
pieprz

Sałatka Lukullusa

Forma potrawy: Sałatki

25 dag sera edamskiego
1 szklanka drobnej fasoli ( może być kolorowa)
2 filety śledzi korzennych lub matiasów (20-25 dag)
2 cebule
10 śliwek z octu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
6 łyżek posiekanej natki pietruszki
szklanka sosu tatarskiego
pieprz
3-4 ząbki czosnku
sól

Do podania:
pieczywo

Szparagi gotowane

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, Kolacje

1 kg szparagów
100 g masła
1 łyżka tartej bulki
cukier, sól