MENU
ZWIŃ MENU

Seler pikantny

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, potrawa wegetariańska

Składniki

3-4 średnie selery
2 łyżki masła lub oleju
wywar z warzyw
jajo na twardo przetarte przez sito
łyżeczka posiekanych kaparów
2 łyżki posiekanego kwaszonego ogórka
łyżka masła
łyżka mąki
łyżka zieleniny

Przyrządzanie

Wymyte selery obrać, pokroić na plasterki.
 
Masło lub olej rozgrzać na patelni, włożyć selery, smażyć na średnim ogniu przez 5 około minut.
 
Wlać tyle wywaru aby przykryć selery, gotować na dużym ogniu pod przykryciem do miękkości jarzynki. Dodać przetarte jajko, kapary i ogórek. Masło połączyć z mąką, dodawać do selerów po łyżce masy maślanej, mieszając za każdym razem. Dusić selery aż do zgęstnienia sosu często potrząsając patelnia.
 
Chwilę przed zdjęciem z ognia posypać zieleniną.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sałatka z porów, selera i orzeszków

Forma potrawy: Sałatki

por
seler
rodzynki
słone orzeszki
majonez
 

Surówka z marchwi i selera

Forma potrawy: Sałatki

4 marchewki
1 seler
3 łyżki oleju sojowego lub oliwy
sok z cytryny
pęczek pietruszki
sól, pieprz

Pasta z papryki i selera

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania

15 dag papryki
15 dag selera
5 dag cebuli
1 łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego
sól

Marynowany seler z ananasem i szynką

Forma potrawy: Sałatki

puszka kukurydzy
biała część pora
3 jajka
kilka plastrów szynki
słoiczek marynowanego selera
5 krązków ananasa (lub w kawałkach)
majonez
sól
pieprz