Sałatka:
sałata strzępiasta
pęczek rzodkiewek
4 jaja
ogórek świeży
1 cebula (10 dag)
1 pęczek szczypiorku
4 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz
Sos I
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka musztardy stołowej
cukier, sól, pieprz
Sos II
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy lub chrzanu
1 łyżka kaparów
sól, pieprz
SAŁATKA
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić na cząstki.
Sałatę opłukać i odsączyć. Rzodkiew umyć, oczyścić, każdą przekroić na pół.
Ogórek umyć i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Szczypiorek opłukać i posiekać.
Do miski włożyć rzodkiew, ogórek, cebulę i część szczypiorku.
Dodać olej, sok z cytryny, sół oraz pieprz i wymieszać.
Na talerzykach ułozyć sałatę, na niej przygotowaną sałatkę i przybrać cząstkami jajka. Posypać pozostałym szczypiorkiem. Podawać z dowolnym z sosów (I lub II).
SOS I
Składniki sosu wymieszać, dodać 2 łyżki wody. Doprawić cukrem, solą i pieprzem.
SOS II
Składniki sosu wymieszać i doprawić solą i pieprzem.