Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 15 min.
Sałatka:
sałata strzępiasta
pęczek rzodkiewek
4 jaja
ogórek świeży
1 cebula (10 dag)
1 pęczek szczypiorku
4 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz
Sos I
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka musztardy stołowej
cukier, sól, pieprz
Sos II
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy lub chrzanu
1 łyżka kaparów
sól, pieprz
SAŁATKA
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić na cząstki.
Sałatę opłukać i odsączyć. Rzodkiew umyć, oczyścić, każdą przekroić na pół.
Ogórek umyć i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Szczypiorek opłukać i posiekać.
Do miski włożyć rzodkiew, ogórek, cebulę i część szczypiorku.
Dodać olej, sok z cytryny, sół oraz pieprz i wymieszać.
Na talerzykach ułozyć sałatę, na niej przygotowaną sałatkę i przybrać cząstkami jajka. Posypać pozostałym szczypiorkiem. Podawać z dowolnym z sosów (I lub II).
SOS I
Składniki sosu wymieszać, dodać 2 łyżki wody. Doprawić cukrem, solą i pieprzem.
SOS II
Składniki sosu wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków
Forma potrawy: Sałatki
12 młodych, niezbyt dużych, lub 8 większych ziemniaków
pęczek dymki
1 mały słoiczek lekkiego majonezu
Opcjonalnie:
1 jogurt naturalny
pół zielonego ogórka
Sałatka wiosenna do mięs i ryb
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki
10 dag fasolki szparagowej
1 mały kalafior
sól
1 pęczek rzodkiewek
1 główka sałaty
1/2 pęczka młodych marchewek
1 jabłko
2 ogórki kwaszone lub 1 ogórek świeży
pieprz, cukier
posiekany szczypiorek
kilka łyżek śmietany
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
25 dag twarogu
1 jajko
szczypiorek
natka pietruszki
1-2 łyżeczki śmietany
szczypta soli
Do podania z:
chlebem
lub bułkami
Forma potrawy: Sałatki
1 szklanka ugotowanej soi
1/2 selera
3 ogórki kwaszone
2 jabłka
1 butelka śmietany
sól, pieprz do smaku